Connect with us

Sports

ADAC Opel Electric Rally Cup: spannende ELE Rally in Nederland

Published

on

Tweede ronde in ADAC Opel Electric Rally Cup ‘powered by GSe’

  • Opel blikt terug op tweede ronde van ADAC Opel Electric Rally Cup ‘powered by GSe’ in Nederland
  • Oostenrijker Luca Pröglhöf wint bloedstollende ELE Rally rond Eindhoven
  • Spannende strijd bovenin klassement van ’s werelds eerste merkencup voor volledig elektrische rallyauto’s
  • Drie Nederlandse debuterende equipes presteren goed

 

Amsterdam. Met de overwinning van Luca Pröglhöf eindigde het spannende gastoptreden van de ADAC Opel Electric Rally Cup ‘powered bij GSe’ 2024 in de ELE Rally. Deze rally werd verreden rond Eindhoven. Na twaalf klassementsproeven, die extra zwaar waren door het slechte weer, hadden de 24-jarige Oostenrijker en zijn navigator Christina Ettel in hun Opel Corsa Rally Electric slechts 8,8 seconden voorsprong op het Spaanse duo Alex Español Jove en Patricia Sáiz Ruiloba. De als derde gefinishte Franse broers Anthony en Adrien Rott zetten hun stijgende lijn voort en veroverden hun eerste podiumplaats in ‘s werelds enige merkencup voor elektrische rallyauto’s. De Franse damesequipe Emma Chalvin en Emy Ailloud-Perraud was blij met hun vierde plaats. De top-5 werd verrassend afgesloten door de Nederlandse equipe Dries van den Elzen/Fleur van der Mee.

“Ik ben heel blij met de winst in deze heel zware rally,” juichte Pröglhöf. “De eerste dag was ik vanwege de hevige regen nog iets te voorzichtig, maar op zaterdag voelde ik me vanaf het begin heel goed in mijn auto. De proeven in beide nachten waren bijzonder leuk en het bleek dat Christina en ik heel goed samenwerkten. Ook al geeft ze mij nooit tijden door en weet ik nooit exact hoe we presteren, ik voelde wel de hele tijd dat we vooraan meestreden en dat het ongelooflijk spannend was. De eindstand van de rally bevestigde na afloop mijn indrukken.” Met zijn overwinning in de ELE Rally heeft Pröglhöf ook de leiding in het klassement overgenomen.

Na de op twee na laatste proef gingen Pröglhöf en Español nog samen aan de leiding. Maar op de volgende proef was de Oostenrijker zeventien seconden sneller en de Spanjaard kon die achterstand niet meer goedmaken. “Daar ging het een beetje mis bij ons,” gaf Español toe. “Maar ik ben nog steeds blij met onze prestaties. We werden tijdens de rally steeds beter en halen nu meer uit onszelf en de auto. Ik moet zeggen: de Opel Corsa Rally Electric en de Cup zijn erg leuk.”

Met de snelste tijden in de vijfde en achtste proef en een foutloze rally bewezen de gebroeders Rott dat zij tot de top van de ADAC Opel Electric Rally Cup behoren. “Ik hoop dat deze trend zich voortzet,” lachte Anthony Rott. “De equipes aan de top ontlopen elkaar nauwelijks. Maar we hebben het gevoel dat wij de strijd aankunnen. Het ging heel goed, vooral in de regen.”

Ook Emma Chalvin glunderde na het behalen van de vierde plaats: “Ik ben heel content met ons optreden. Onze prioriteit in de zeer ongunstige omstandigheden van de rally – nat, modderig en donker – was om de auto op de weg te houden en geen ernstige fouten te maken. Natuurlijk profiteerden we ook van fouten van concurrenten, maar zoals het gezegde luidt: om als eerste te kunnen finishen, moet je wel de eindstreep halen. Emy en ik probeerden daarom geen onnodige risico’s te nemen. Dat is ons goed gelukt. Ik ben heel tevreden.”

Twee teams die na de eerste rally op het podium stonden, hadden afgelopen weekend echter pech. Terwijl zij de leiding in handen hadden, kwamen de Hongaren Bendegúz Hangodi en Dániel Petrovszki op de derde klassementsproef vast te zitten, nota bene in dezelfde moddersloot die ook de Franse damesequipe Alizée Pottier-Joanna Verdier in de eerste proef bijna fataal werd. Tegen de tijd dat de Opel Corsa Rally Electric weer op het parcours was getrokken, was het al te laat en kregen beide teams twintig minuten straftijd. Christian Lemke en Jan-Eric Bemmann, die het snelst waren op de eerste proef, bleven vechten om de topposities nadat hun Corsa Electric op de eerste proef van zaterdag tot stilstand kwam door water in de elektromotor. Hoewel het probleem in de service werd hersteld, was de tiende plaats in het eindklassement en de derde plaats in de laatste Power Stage het hoogst haalbare.

Niet minder dan drie Nederlandse equipes stonden aan de start van deze Opel ELEctric Rally. KNAF Academy coureur Fabian Kamermans kwam in actie met de Opel Corsa Electric voor de eerste van zijn drie wedstrijden dit seizoen. Samen met co-pilote Ashley de Boer zette de jonge talentvolle rallycoureur snelle tijden op de klokken, maar ook hij werd de eerste avond verrast door de lastige omstandigheden, gleed van de weg en kwam vast te staan. Voordat hij met hulp van buitenaf weer los was verstreken er zeven kostbare minuten en was het zicht op een hoge klassering verdwenen. De zevende plaats bleek nu het hoogst haalbare. Een plekje voor Kamermans/De Boer eindigde de equipe Leo Kurstjens/Jan Gerssen. De rally rond Eindhoven betekende voor Kurstjens zijn debuut in de rallysport. Zonder echte fouten te maken en door constante tijden op de klokken te zetten wist hij zich gedurende de rally naar voren te rijden, met een welverdiende zesde plaats in het eindklassement als beloning.

De meest opvallende prestatie leverde Autovisie-redacteur Dries van den Elzen. Als gastrijder moest hij een week voor het evenement eerst nog zijn rallylicentie halen. De dag voor de rally bleek zijn navigator door ziekte af te haken, waardoor Van den Elzen pas een uur voordat de verkenning van de klassementsproeven begon oog in oog stond met Fleur van der Mee, die last minute bereid was gevonden de opengevallen plaats in te vullen. Van den Elzen reed dus voor het eerst een rally, had nog nooit in deze Opel Corsa Electric Rally gereden en wist niet hoe de samenwerking met Fleur zou verlopen… “We zijn er gewoon aan begonnen en hebben geen gekke dingen gedaan. Maar het gevoel was meteen goed en aan de finish bleken we vijfde te zijn geworden. Wat een mooi avontuur heb ik mogen beleven,” wist Van den Elzen aan de finish in Son zijn verbazing nauwelijks te onderdrukken.

De derde rally van de ADAC Opel Electric Rally Cup ‘powered by GSe’ 2024 vindt plaats op 15 en 16 juni, als onderdeel van de Vosges Grand-Est Rally rond Gérardmer in de Franse Vogezen.

Klassement ADAC Opel Electric Rally Cup ‘powered by GSe’ na 2 van de 8 rally’s:

1          Pröglhöf                                   60 punten

2          Español                                    48

3          Rott                                           45

4          Hangodi                                   44

5          Lemke                                      42

6          Chalvin                                     27

7          Pottier en Kurstjens              16

9          Kamermans en Bayer           14

11        Melse                                       12

12        Wittenbeck                              9

13        Baudet                                     8

  

Voor meer informatie:

Jeroen Maas, Manager PR

Telefoon:        +31 (0)653 203 986

E-mail:            jeroen.maas1@stellantis.com

 

Continue Reading