Connect with us

Infra

AWS steeds meer groeimotor achter omzet en winst Amazon

Published

on

Amazon’s cloud-infra dochter AWS heeft in het tweede kwartaal van het huidige kalenderjaar zowel omzet als winst sterk zien stijgen jaar-op-jaar. Daarmee werden verliezen voor de moederorganisatie een de retailzijde van de business deels gecompenseerd.

Voor de drie maanden eindigend op 30 juni rapporteerde AWS 19,73 miljard dollar aan omzet vergeleken met de 14,809 miljard dollar in Q2 van 2021. De bedrijfswinst kwam uit op 5,715 miljard dollar, een stijging van meer dan 36 procent. “AWS blijft in een snel tempo groeien”, zegt CFO en senior VP Brian Olsavsky. “We denken dat we ons nog in de vroege stadia bevinden van de adoptie van de cloud door bedrijven en de publieke sector.”

Investeren in nieuwe infrastructuur

Amazon ziet volgens Olsavsky “geweldige kansen om namens AWS-klanten te blijven investeren. We blijven zorgvuldig investeren in nieuwe infrastructuur om aan de capaciteitsbehoeften te voldoen, terwijl we AWS uitbreiden naar nieuwe regio’s, nieuwe services ontwikkelen en snel herhalen om bestaande services te verbeteren.”

Amazon heeft vorig jaar 60 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen gedaan, waarvan circa 40 procent naar AWS ging. Nieuwe klanten die zich aanmeldden voor de cloud computing-dienst waren onder meer de Britse telecomoperator BT, Delta Airlines en investeringsbank Jefferies.

AWS heeft 84 zogeheten beschikbaarheidszones – met nog eens 24 in de planning -in 26 geografische regio’s. Nieuwe zones zullen worden gevestigd in onder meer Canada, Australië, India, Israël en Spanje.

Kostenverlagende diensten

Olsavsky benadrukte dat AWS diensten uitrolt die klanten moeten helpen de kosten te verlagen. Het bedrijf heeft afgelopen kwartaal 200 releases uitgebracht om zijn dienstverlening te verbeteren, waaronder Graviton 3-processorgebaseerde computing en AWS Mainframe Modernization.

De omzet van Amazon als geheel steeg met 7 procent tot 121,2 miljard dollar. Zonder de volgens Olsavsky ongunstige valuta-impact van 3,6 miljard dollar als gevolg van de verandering in wisselkoersen op jaarbasis zou de omzet met 10 procent zijn gestegen. Het bedrijfsresultaat daalde jaar op jaar van 7,7 naar 3,3 miljard dollar.

Continue Reading