Connect with us

Tech

Bancaire sector mist tech-expertise op bestuursniveau

Published

on

Dit blijkt uit recent onderzoek van Accenture, waarbij de samenstelling van de raden van bestuur per 1 juni 2023 van meer dan 1.700 bestuursleden bij 106 grote banken wereldwijd werd geanalyseerd. Nicole van Det, Country Managing Director Accenture Nederland benadrukt de urgentie: “Het bestuur is verantwoordelijk voor het op een evenwichtige manier implementeren van technologische investeringen en transformaties, waarbij zowel groeikansen als risico’s, zoals cybersecurity, AI en privacy, zorgvuldig worden overwogen. Deze kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de financiële resultaten van een bank. Naarmate banken hun technologieagenda’s verder uitrollen, moet de technologische expertise en het toezicht van het bestuur dit tempo kunnen bijbenen.”

Een greep uit de inzichten die het onderzoek oplevert:

  • VS neemt de leiding – In de bancaire sector loopt de VS voorop met 36 procent van de bestuursleden met expertise in technologie.
  • Gebrek aan AI-expertise – Hoewel veel banken de toepassing van AI onderzoeken, heeft minder dan 1 procent van alle bestuursleden, of 4 procent van de technologisch onderlegde bestuursleden, ervaring met AI.
  • Gebrek aan cybersecurity-expertise – Slechts 2 procent van de bestuursleden beschikt over ervaring of expertise op het gebied van cybersecurity.
  • Genderkloof blijft hardnekkig – Ondanks een toename van het aantal vrouwen in bestuursfuncties, is slechts 28 procent van alle bestuursleden in de bankensector vrouw.
  • Technologiecomité is schaars – De meerderheid van de besturen in de bancaire sector, maar liefst 85 procent, heeft geen stuurgroep voor technologie.

“In deze tijd moeten banken functioneren als technologiebedrijf. Het feit dat bijna de helft van de besturen in de bancaire sector slechts één of zelfs geen leden met technologische ervaring heeft, is alarmerend. Voor doordachte en strategische besluitvorming zijn er meerdere technologisch onderlegde stemmen in de bestuurskamer nodig”, zegt Rob Knigge, Lead Financial Services Accenture Nederland. “Bij de voortdurende groei van digitaal bankieren, generatieve AI en cloud computing kunnen banken zich niet veroorloven om niet te investeren in de nieuwste technologische ontwikkelingen. Dit is van belang voor concurrentievoordeel en het betrekken van alle stakeholders.”

Continue Reading