Wednesday, February 21, 2024

Cricket World Cup 2023 GK Quiz, Questions and Answers

Must read

World Cup 2023 GK Quiz

Australia won the 13th edition of Cricket World Cup 2023, organized from 5th October 2023 to 19th November 2023. Australia defeated India in the final of 2023 Cricket World Cup at Narendra Modi Stadium, Ahmedabad, Gujarat, by 6 wickets on November 19. In this article, we will get through Cricket World Cup 2023 quiz which includes the questions related to the matches and players of Cricket World Cup 2023.

Cricket World Cup 2023, Key Details

ICC Cricket World Cup 2023
Event Men’s World Cup 2023
Edition 13th
Date 5th October 2023 – 19th November 2023
Format One Day International
Host Country India
Total Team 10
Total Matches 48
Winner Australia
Runner-up India
Player of the Tournament Virat Kohli
Man of the Match Travin Head
Most Runs Virat Kohli (765 runs)
Most Wickets Mohammed Shami (24)
Tournament Format Round-Robin and Knockout
Mascot ‘Blaze’ and ‘Tonk’
Theme Song Dil Jashn Bole
Brand Ambassador Shahrukh Khan

Cricket World Cup 2023 GK Quiz, Questions and Answers

Q1. Who was the highest run scorer in World Cup 2023?

(a) Virat Kohli

(b) Quinton de Kock

(c) Rohit Sharma

(d) Rachin Ravindra

Ans. (a) Virat Kohli

Sol. Virat Kohli claimed the title of the top run-scorer in the World Cup 2023 final, amassing a total of 765 runs.

 

Q2. Who took the highest wickets in the World Cup 2023?

(a) Adam Zampa

(b) Shaheen Afridi

(c) Mohammed Shami

(d) Dilshan Madushanka

Ans. (c) Mohammed Shami

Sol. Mohammed Shami emerged as the leading wicket-taker, securing 24 wickets in 7 matches during the 2023 World Cup.

 

Q3. Which cricketer holds the record for the most sixes in the ICC Cricket World Cup 2023?

(a) David Warner

(b) Rohit Sharma

(c) Glenn Maxwell

(d) Shreyas Iyer

Ans. (b) Rohit Sharma

Sol. Rohit Sharma holds the record for the highest number of sixes in the ICC Cricket World Cup 2023, hitting a total of 31 sixes.

 

Q4. Which cricketer holds the record for the most fours in the ICC Cricket World Cup 2023?

(a) Rohit Sharma

(b) Quinton de Kock

(c) Glenn Maxwell

(d) Rachin Ravindra

Ans. (a) Rohit Sharma

Sol. Rohit Sharma holds the record for the most number of boundaries in the ICC Cricket World Cup 2023, hitting a total of 66 boundaries.

 

Q5. Which two teams played in the ICC Cricket World Cup Finale of 2023?

(a) India and South Africa

(b) India and Pakistan

(c) India and Australia

(d) South Africa and Australia

Ans. (c) India and Australia

Sol. India and Australia played in the ICC Cricket World Cup Finale of 2023

 

Q6. Who achieved the highest number of centuries in the ICC Cricket World Cup 2023?

(a) Rohit Sharma

(b) Quinton de Kock

(c) Glenn Maxwell

(d) Virat Kohli

Ans. (b) Quinton de Kock

Sol. Quinton de Kock attained the record for the most centuries in the ICC Cricket World Cup 2023, scoring a total of 4 centuries.

 

Q7. Who one of the mentioned below did not scored a double century in the ICC Cirkcet World Cup?

(a) Glenn Maxwell

(b) Martin Guptil

(c) David Warner

(d) Chris Gayle

Ans. (c) David Warner

Sol. David Warner did not scored a double century in the ICC Cricket World Cup. Glenn Maxwell , Martin Guptil and Chris Gayle are the only cricketers to score a double century in the ICC Cricket World Cup.

 

Q8. Which stadium served as the primary venue for the ICC Cricket World Cup Finale 2023?

(a) Lord’s Cricket Ground

(b) Melbourne Cricket Ground

(c) Eden Gardens

(d) Narendra Modi Stadium

Ans. (d) Narendra Modi Stadium

Sol. Narendra Modi Staduim served as the primary venue for the ICC Cricket World Cup Finale 2023.

 

Q9. What is the capacity of the Narendra Modi Stadium, the host of the ICC Cricket World Cup final 2023?

(a) 132,000

(b) 128,000

(c) 114,000

(d) 107,000

Ans. (a) 132,000

Sol. The host of the ICC Cricket World Cup final 2023, the Narendra Modi Stadium has a seating capacity of 132,000.

 

Q10. In the 2023 World Cup, which team did India defeat to secure their tenth successive win and advance to the final?

(a) Australia

(b) England

(c) New Zealand

(d) South Africa

Ans. (c) New Zealand

Sol. In the 2023 World Cup, India defeated New Zealand to secure their tenth successive win and advanced to the final.

 

Q11. By how much runs did India won in the match against New Zealand at the Wankhede Stadium?

(a) 60 runs

(b) 70 runs

(c) 50 runs

(d) 80 runs

Ans. (b) 70 runs

Sol. India won by 70 runs in the match against New Zealand at the Wankhede Stadium.

 

Q12. What was India’s final score in the ICC World Cup final 2023?

(a) 240

(b) 250

(c) 260

(d) 270

Ans. (a) 240

Sol. India’s final score in the ICC World Cup final 2023 was 240.

 

Q13. What was Australia’s final score in the ICC Cricket World Cup 2023?

(a) 241

(b) 251

(c) 261

(d) 271

Ans. (a) 241

Sol. Australia’s final score in the ICC Cricket World Cup 2023 was 241.

 

Q14. Which player among the following earned the title of the “Player of the Tournament” in the ICC Cricket World Cup 2023?

(a) Mohammed Shami

(b) Quinton de Kock

(c) Virat Kohli

(d) Glenn Maxwell

Ans. (c) Virat Kohli

Sol. Virat Kohli earned the title of the “Player of the Tournament” in the ICC Cricket World Cup 2023.

 

Q15. The first edition of the ICC Cricket World Cup was held in which year?

(a) 1979

(b) 1977

(c) 1976

(d) 1975

Ans. (d) 1975

Sol. The first edition of the ICC Cricket World Cup was held in the year 1975.

 

Q16. Which team won the first edition of ICC Cricket World Cup?

(a) West Indies

(b) England

(c) South Africa

(d) Australia

Ans. (a) West Indies

Sol. West Indies won the first edition of the ICC Cricket World Cup.

 

Q17. In which years did India secure victory in the ICC Cricket World Cup for the two times they won?

(a) 1983 & 2003

(b) 1983 & 2007

(c) 1983 & 2011

(d) 1983 & 2015

Ans. (c) 1983 & 2011

Sol. India secured victory two times, in the years 1983 & 2011 at the ICC Cricket World Cup.

 

Q18. Who was awarded the Player of the Match in the final of the ICC Cricket World Cup 2023?

(a) Mitchell Marsh

(b) Marnus Labuschagne

(c) Travis Head

(d) Mohammed Shami

Ans. (c) Travis Head

Sol. Travis Head was awarded the Player of the Match in the final of the ICC Cricket World Cup 2023.

 

Q19. Which player secured the highest number of catches in the ICC Cricket World Cup 2023?

(a) Marnus Labuschagne

(b) David Warner

(c) Ravindra Jadeja

(d) Daryl Mitchell

Ans. (d) Daryl Mitchell

Sol. Daryl Mitchell with 11 catches, has secured the highest number of catches in the ICC Cricket World Cup 2023.

 

Q20. Which wicketkeeper has the highest number of dismissals in the ICC Cricket World Cup 2023?

(a) KL Rahul

(b) Tom Latham

(c) Quinton de Kock

(d) Josh Inglis

Ans. (c) Quinton de Kock

Sol. Quinton de Kock with 20 dismissals, has the highest number of dismissals as a wicketkeeper in the ICC Cricket World Cup 2023.

Find More Sports News Here

Latest article