Connect with us

Bussiness

Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: van plus 35% in Haarlem tot daling 13% in Zeeuws-Vlaanderen

Published

on

  • De gekte op de huizenmarkt is terug van weggeweest, maar regionaal zijn er grote verschillen tussen huizenprijzen.
  • In het tweede kwartaal van dit jaar daalden huizenprijzen bijvoorbeeld nog in Zeeuws-Vlaanderen, maar stegen ze met 35 procent in de regio Haarlem.
  • Bekijk het overzicht van Business Insider Nederland met de huizenprijs bij jou in de buurt.
  • Lees ook: Eerst oude huis verkopen, of eerst nieuw huis kopen? 6 dingen om rekening mee te houden

De Nederlandse huizenmarkt lijkt weer over te koken, met zeer sterke prijsstijgingen in het tweede kwartaal van dit jaar. Makelaarsclub NVM meldde donderdag een gemiddelde stijging van de huizenprijs op jaarbasis met bijna 14 procent.

Achter dat cijfer gaan echter grote onderlingen verschillen per regio schuil. Hoewel overbieden op koopwoningen in veel gevallen weer een standaardpraktijk lijkt te zijn geworden, maakt het nog wel uit waar je een huis koopt in Nederland.

In de grafieken hieronder kun je zien hoe groot de verschillen zijn per regio en wat de huizenprijs bij jou in de buurt gemiddeld doet.

We kijken voor de 40 regio’s die de NVM volgt, eerst naar de ontwikkeling van de huizenprijs op jaarbasis: dus het verschil tussen prijzen in het tweede kwartaal van 2024 vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Dat ziet er als volgt uit (klik op een regio om de ontwikkeling van de huizenprijs te zien).

Te zien is dat er maar één regio rood kleurt. Dat is Zeeuws-Vlaanderen, waar huizenprijzen gemiddeld met 13,1 procent daalden op jaarbasis. Daarnaast tekende Zuidwest-Drenthe een min van 2,7 procent op.

De overige 38 regio’s lieten allemaal stijgingen van de gemiddelde huizenprijs zien, maar de variatie is enorm. Waar de regio ‘Overig Zeeland’ niet verder kwam dan een plus van 1,7 procent, zit aan het andere einde van het spectrum de regio Het Gooi en Vechtstreek met een plus van liefst 42,5 procent!

Andere sterke stijgers zijn de Agglomeratie Haarlem (plus 34,6 procent), Groot-Amsterdam (plus 29,9 procent), Alkmaar en omgeving (plus 29,8 procent) en Noord-Drenthe (plus 27 procent).

Huizenprijs stijgt ook op kwartaalbasis hard: verschillen per regio

Als we kijken naar de ontwikkeling van huizenprijzen op kwartaalbasis, dus het tweede kwartaal van dit jaar vergeleken met het eerste kwartaal van 2024, dan kleurt het plaatje helemaal groen. Dat ziet er als volgt uit.

Er zijn geen dalers bij de kwartaalontwikkeling, maar wel grote verschillen. Een matige stijging is te zien in Zuidoost-Drenthe (plus 0,7 procent). En bijvoorbeeld de agglomeratie Leiden en Bollenstreek (plus 1,9 procent) doet het ook relatief rustig aan.

Bijzonder hard gaat het op kwartaalbasis in de agglomeratie ‘s-Gravenhage (plus 10,9 procent), Groot-Amsterdam (plus 10,3 procent), Het Gooi en Vechtstreek (plus 8,9 procent) en Arnhem/Nijmegen (plus 8,7 procent).

Hier zie je dus dat twee van de vier grootstedelijke regio’s tot de sterkste stijgers behoren. Kijk je naar de kwartaalontwikkeling in Utrecht en Groot-Rijnmond (regio Rotterdam), dan zijn dit middenmoters met plussen van respectievelijk 5,1 procent en 5,2 procent.

LEES OOK: Heb je oude aflossingsvrije hypotheek? Dan raak je over 6,5 jaar mogelijk de hypotheekrenteaftrek kwijt

Continue Reading