Connect with us

Bussiness

Dit krijg je in mei aan vakantiegeld, als je brutoloon tussen de €2.000 en €9.000 per maand ligt

Published

on

  • Komende week krijgen veel werknemers het vakantiegeld uitgekeerd en dat betekent dat er netto een flink bedrag extra op de bankrekening komt.
  • De hoogte van het nettovakantiegeld kan behoorlijk verschillen, afhankelijk van de hoogte van je brutoloon.
  • Business Insider Nederland laat zien hoe hoog het vakantiegeld is voor inkomens tussen de 2.000 en 9.000 euro per maand.
  • Lees ook: Vakantiegeld gebruiken om eerder met pensioen te gaan: dit moet je opzij zetten

Komende week krijgen werknemers het salaris van mei gestort en bij het loonstrookje zit in veel gevallen ook het vakantiegeld. Dat betekent in principe dat er een fors hoger bedrag binnenkomt op je bankrekening dan wat je normaal aan nettoloon ontvangt.

Bij standaardcontracten gaat het om een bedrag van 8 procent van het brutojaarloon. Daar wordt vervolgens belasting over geheven en je houdt dan netto een bedrag aan vakantiegeld over dat op je bankrekening komt.

Het vakantiegeld wordt altijd berekend naar rato van het aantal maanden dat je in dienst bent, per uitkeringsperiode die in twaalf maanden wordt opgebouwd. Dus de standaard berekeningsperiode voor de uitkering van deze maand loopt van mei 2023 tot en met april 2024.

Voor werknemers met een modaal inkomen van ongeveer 3.400 euro bruto per maand – of een inkomen dat daarboven ligt – is de hoogte van het nettovakantiegeld in 2024 lager of gelijk aan afgelopen jaar, berekende salarisverwerker ADP afgelopen maand. Wie minder dan modaal verdient krijgt door fiscale kortingen netto wel wat meer vakantiegeld.

Deze verschillen zijn het gevolg van andere verrekeningspercentages bij het standaard belastingtarief. Die worden toegepast om te zorgen dat de heffingskortingen, dat zijn fiscale kortingen op de te betalen belasting, op de juiste manier worden berekend.

De heffingskortingen zijn inkomensafhankelijk, waarbij je minder fiscale aftrek krijgt naarmate je meer verdient. Dit heeft ook invloed op de belasting die wordt ingehouden op je vakantiegeld.

In de tabel hieronder staat op basis van een tool van berekenhet.nl weergegeven hoe hoog het netto vakantiegeld is bij verschillende bruto maandinkomens, uiteenlopend van 2.000 euro per maand tot 9.000 euro per maand.

Te zien is dat een hoger brutoloon gepaard gaat met een grotere nettouitkering aan vakantiegeld. Zo ligt het nettovakantiegeld bij een brutoloon van 3.000 euro per maand op 1.696 euro, terwijl iemand die 8.000 euro bruto per maand verdient 3.378 euro netto aan vakantiegeld krijgt.

Als je echter naar de verhouding tussen het nettovakantiegeld en het brutoloon kijkt, dan wordt goed zichtbaar dat de fiscale verrekening in het voordeel van de lagere inkomens werkt.

Zo komt het nettovakantiegeld uit op 71 procent van een bruto maandloon van 2.000 euro, terwijl het nettovakantiegeld maar 46 procent bedraagt bij een brutomaandloon van 6.000 euro.

Vakantiegeld wordt niet altijd aan vakantie uitgegeven

Wat de besteding van het vakantiegeld betreft, hoeft dit overigens zeker niet altijd aan vakantie op te gaan. Uit het onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat het voor 10 procent van de Nederlanders te duur is om op vakantie te gaan dit jaar.

Voor huishoudens met kinderen tot twaalf jaar ligt dat percentage op bijna 17 procent. Een op de vijf Nederlanders geeft aan dit jaar minder lang op vakantie te gaan, omdat alles duurder is geworden. Twaalf procent van de Nederlanders geeft aan sowieso nooit op vakantie te gaan.

Hoewel de energieprijzen en de inflatie in algemene zin zijn gedaald, zijn veel dingen nog wel duurder dan enkele jaren geleden en dat raakt de koopkracht van consumenten.

LEES OOK: Vakantiegeld in mei: 1 op 5 Nederlanders gaat minder lang op vakantie vanwege hogere kosten

Continue Reading