Connect with us

Infra

Energierekening stijgt fors in 2024, maar verschil per netbeheerder is groot

Published

on

De energierekeningen voor Nederlanders worden komend jaar fors duurder. Dit komt door verhoging in de netbeheerkosten, blijkt uit een rondgang van Keuze.nl. Bij klanten die vallen onder Enexis is de algemene stijging het hoogst: 23 procent.

Deze kostenstijging heeft vooral betrekking op de netbeheerkosten voor stroom, die met maar liefst 101,07 euro per jaar toenemen. Deze ontwikkeling zal impact hebben op miljoenen huishoudens in provincies als Groningen, Drenthe, Overijssel, Limburg, en Noord-Brabant.

“Wat we zien is dat de netbeheerders hun investeringen erdoorheen proberen te krijgen”, zegt Geert Wirken van Keuze.nl. Dit betekent bijvoorbeeld dat er dikkere kabels neergelegd moeten worden, omdat mensen een deel van de stroom van hun nieuwe zonnepanelen niet zelf gebruiken.

Binnen verwachtingen

De drie grootste netbeheerders, Stedin, Liander, en Enexis, houden hun stijgingen van netbeheerkosten voor stroom binnen de eerdere verwachtingen voor energieprijzen in 2024. Zij verhogen de netbeheerkosten voor de sectie stroom met 5,79, 4,50 en 8,42 euro per maand.

Westland Infra spant de kroon met een stijging van 35 procent in stroom netbeheerkosten, wat neerkomt op een extra bedrag van 134,34 euro per jaar, oftewel ruim 11 euro per maand.

Hiermee is Westland Infra de tweede grootste stijger over het algemeen (dus alles bij elkaar opgeteld) met 21 procent, na Enexis.

Tabel van de kostenstijgingen. Bron: Keuze.nl.

Minder stijging bij gas

De stijging van netbeheerkosten voor met betrekking tot gas blijft over het algemeen beperkter dan voor stroom, waarbij het grootste verschil tussen netbeheerders slechts 9,32 euro per jaar is, oftewel 0,77 euro per maand.

Enexis voert opnieuw de lijst aan met de grootste stijging van 1,66 euro per maand voor particuliere gasaansluitingen (G4 of G6), gevolgd door Stedin met 1,61 euro. Westland Infra verlaagt als enige de kosten, met 0,72 euro per maand.

“Ze mogen allemaal zelf het sommetje maken”, zegt Wirken. “Maar het is wel opvallend dat Westland de enige is die afwijkt.” Hij neemt aan dat dit komt omdat er veel is geïnvesteerd in Westland, mede door de kassen die daar staan.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Continue Reading