Connect with us

Shopping

Geen doorstart voor de Belgische winkels van The Body Shop

Published

on

Er komt geen doorstart voor de Belgische winkels van The Body Shop, die in februari failliet gingen. De Belgische winkelketen, die viel onder de Nederlandse tak van de duurzame cosmeticaketen, stelde weinig meer voor.

Dat blijkt uit het zojuist verschenen eerste faillissementsverslag van The Body Shop België. In het verslag schrijft curator Alice van der Schee dat het aantal vestigingen van de cosmeticaketen in België was afgenomen tot twaalf, met 66 werknemers. Ooit telde België een kleine twintig winkels. 

Duurzame crèmes

The Body Shop werd in 1976 opgericht en boekte decennialang grote successen met de verkoop van duurzame crèmes, zeepjes en shampoos. Maar na de overname door het Franse L’Oreal in 2006 kwam de klad er in. Eind vorig jaar werd The Body Shop, dat wereldwijd 2000 winkels telt, overgenomen door de Duitse investeerder Aurelius. Die begon aan een keiharde sanering.

Als gevolg daarvan vroegen het Britse moederbedrijf en de Duitse zuster uitstel van betaling aan. De Belgische winkels gingen eind februari failliet.

Jaaromzet 5 miljoen

De daling van het Belgische winkelbestand weerspiegelt zich ook in de verkopen. Volgens het curatorenverslag draaiden de twaalf vestigingen samen tussen 2021 en 2023 een omzet van niet veel meer dan 5 miljoen euro per jaar.

In die jaren werden bovendien verliezen gemaakt, hoewel niet groot. In 2019 bedroeg het verlies 19.000 euro, in 2022 iets meer dan een ton.

Nederlandse winkels

Omdat er in België geen doorstart kwam, verkocht curator Van der Schee de winkelvoorraden voor 140.000 euro aan Nederlandse franchisenemers. Zij onderzoekt de mogelijkheden om ook de inrichtingen van de winkels nog te verkopen.

Het mislukken van de doorstartpogingen wijt de curator onder meer aan het feit dat de franchiseovereenkomst voor de Belgische winkels afliep. Of dit ook gevolgen heeft voor de 27 Nederlandse winkels van The Body Shop is nog onduidelijk. Van der Schee was vanochtend nog onbereikbaar voor een toelichting.

Continue Reading