Connect with us

Tech

Groei investeringen in Nederlandse startups zet niet door

Published

on

1. Groei investeringen in Nederlandse startups zet niet door

Na een sterk eerste kwartaal zijn de investeringen in Nederlandse startups in het tweede kwartaal fors afgenomen. Investeerders staken circa 430 miljoen euro in startups, ten opzichte van 1,05 miljard euro in de eerste drie maanden van het jaar, een daling van 59 procent. Vergeleken met de tweede kwartalen in voorgaande jaren is ook sprake van een afname. Dat blijkt uit het Quarterly Startup Report van onder meer de Dutch Startup Association, de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen, staatsfonds Invest-NL en belangenorganisatie Techleap.

Het aantal deals bleef ongeveer gelijk ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar er waren geen rondes van 100 miljoen of hoger. Die bedroegen in het eerste kwartaal gezamenlijk 548 miljoen euro. Zo waren er megarondes voor online supermarkt Picnic (355 miljoen euro) en softwarebedrijf DataSnipper (circa 92 miljoen euro), wat een groot deel van het verschil verklaart. Dit kwartaal ging in Nederland het meeste geld naar chipfabrikant Axelera AI (circa 63 miljoen euro).

Lees ook: Europa’s antwoord op Nvidia komt uit Eindhoven: ‘Met 5% marktaandeel al een miljardenbedrijf’

2. Blokker-nazaten tegenover elkaar in rechtbank

De nazaten van winkelmagnaat Jaap Blokker, zijn weduwe Els en hun kinderen Erwin en Mark, treffen elkaar donderdag in de rechtbank. Dat schrijft het FD. Inzet is het vermogen van de Blokker-oprichter, ondergebracht in een vennootschap met daarin bijna 1 miljard euro aan beleggingen en vastgoed, waarover moeder en zoons samen met een onafhankelijk bestuurder de directie voeren. Els Blokker en haar zoons zouden het oneens zijn over het beleggingsbeleid en bestuur van deze bv, Nardinc Beheer.

De weduwe eist volgens de zakenkrant een ‘onderzoek naar het beleid en de gang van zaken’ en zou om een schorsing van haar zoons als bestuurder vragen. Ook Erwin en Mark Blokker roepen op tot een onderzoek. Verder willen zij dat de rechter een nieuwe onafhankelijk bestuurder benoemt, nadat twee van de drie bestuurders vorige week vertrokken.

3. ‘Berlijn wil kwart van Tennet Duitsland kopen’

Duitsland streeft naar een ‘strategisch minderheidsbelang’ in Tennet. Dat schrijft de Volkskrant. Onlangs zag Berlijn na een jaar onderhandelen af van de aanschaf van Tennet Duitsland, dat nu in handen van de Nederlandse netbeheerder is. De reden: budgettaire uitdagingen. Een domper voor Tennet. De verkoop zou naar verwachting 22 miljard euro hebben opgeleverd, geld dat hard nodig is om te kunnen blijven investeren in de energietransitie.

Nu lijkt er toch financiële ruimte gevonden. Ten dele, althans: staatssecretaris voor Energie Philipp Nimmermann zei tijdens een energiecongres dat Duitsland wel een minderheidsbelang wil nemen in het hoogspanningsnet. Gestreefd wordt naar een belang van 25 procent.

Lees ook: De route naar de top van Tennet-ceo Manon van Beek: ‘Duty is calling, zo voel ik dat echt’

 Volg MT/Sprout nu ook op WhatsApp

4. Scaler haalt 10 miljoen op voor klimaatneutraal vastgoed

Startup Scaler, opgericht door ceo Zlatan Menkovic en cbo Luc van de Boom, heeft 10 miljoen dollar (9,2 miljoen euro) opgehaald in een Series A-ronde. Dat meldt Van de Boom op LinkedIn. De ronde werd geleid door investeringsfonds Plural. Het Nederlands-Amerikaanse bedrijf ontwikkelde een ESG-dataplatform voor vastgoedbeleggers en vermogensbeheerders. Met machine learning, monitoring en rapportagetools krijgen ze inzicht in de koolstofvoetafdruk van hun portfolio, en waar duurzaamheidswinst te behalen valt.

Scaler wil het verse groeigeld gebruiken om het platform verder te ontwikkelen, het technische team uit te breiden en nieuwe markten buiten Europa te betreden.

5. Nostics-oprichter Rochelle Niemeijer wint uitvindersaward

Medeoprichter Rochelle Niemeijer heeft met startup Nostics de Young Inventors Prize van het Europees Octrooibureau (EOB) gewonnen. De 29-jarige Nederlandse wetenschapper ontwikkelde een draagbare AI-chemiekit waarmee bacteriële infecties kunnen worden geïdentificeerd. Niemeijer richt zich met name op urineweginfecties, die jaarlijks meer dan 400 miljoen mensen treffen.

Bij behandelingen wordt antibiotica vaak bovenmatig toegediend. Met Nostics’ analyse kan het middel heel nauwkeurig worden voorschreven. De startup wil de toepassingen uitbreiden om in de toekomst ook seksueel overdraagbare aandoeningen, schimmelinfecties en bloedbaaninfecties op te sporen.

Lees ook: Rochelle Niemeijer staat in de Forbes 30 Under 30: ‘Dit moet wel spam zijn, dacht ik’

6. En dan dit: zijn wegwerpbekers bij de koffieautomaat nu al verleden tijd?

Hoeveel kantoren nog koffie uit wegwerpbekers schenken? Zeven, als we de cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) mogen geloven. Is het Nederlandse bedrijfsleven echt al zo ver met het terugdringen van plastic uit de pantry’s? Vermoedelijk niet, zegt ILT-inspecteur Gert van Rootselaar tegen NOS. ‘Zeven is schrikbarend weinig.’

Sinds begin dit jaar moet koffie op kantoor uit herbruikbare bekers worden gedronken. Bedrijven die toch willen vasthouden aan wegwerpbekertjes, mogen dat alleen onder strenge voorwaarden doen. Een van die voorwaarden is een verplichte aanmelding bij ILT, maar de vraag is hoeveel organisaties dat ook daadwerkelijk hebben gedaan (zeven, dus).

Rondje kwartaalcijfers 📈

  • Porsche heeft in de eerste helft van het jaar minder auto’s verkocht. De Duitse autofabrikant leverde 155.945 voertuigen af, 6,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt BNR. Het bedrijf kampte onder meer met een zwakkere vraag in China, waar de verkopen met bijna een derde daalden. Ook in Noord-Amerika namen de verkopen af. In Europa was wel sprake van groei.

Wat we ook lazen:

  • ‘Anti-woke’ maakt topfuncties weer moeilijker bereikbaar voor vrouwen in de VS (FD)
  • Nieuwe Europese draagraket Ariane 6 maakt eerste succesvolle vlucht (Nu.nl)
  • Verfgigant AkzoNobel betaalde miljoenen euro’s winstbelasting aan het Kremlin (NRC)
  • Techondernemers lanceren investeringsfonds DEC-Alliance (persbericht)
Continue Reading