Connect with us

Tech

Incooling wint innovatiewedstrijd KPMG – Computable.nl

Published

on

[Foto: Jacob_09/Shutterstock]

Het in Eindhoven gevestigde hightechbedrijf Incooling is de winnaar van de Dutch Tech Innovator-competitie, georganiseerd door adviesconcern KPMG. De startup biedt nieuwe serverkoelsystemen om het enorme energieverbruik van datacenters wereldwijd aan te pakken. Incooling werkt onder meer samen met chipmachinefabrikant ASML en technisch dienstverlener Spie.

Incooling heeft een geïntegreerde koeloplossing ontwikkeld die gericht is op het verhogen van de computerprestaties van servers. Zijn oplossing voor faseverandering van de koeling verwijdert de warmte direct bij de bron, wat resulteert in maximale prestaties van de server en een lager energieverbruik.

De startup is ontstaan vanuit de Eindhoven Start-up Alliance en kreeg ondersteuning van ASML en Philips via het ‘HightechXL deep tech venture building’-programma. In 2021 werd het bedrijf uit de Lichtstad genomineerd voor de Computable Awards, in de categorie Tech-startup. In 2023 haalde Incooling 3,5 miljoen euro op in een investeringsronde, geleid door het Duitse Pierburg Pump Technology (onderdeel van Rheinmetall).

Wereldwijde finale

De jury van de Dutch Tech Innovator-competitie was onder de indruk ‘van de baanbrekende aanpak en het potentieel om een blijvende, positieve impact op de wereld te maken. De competitie maakt deel uit van de KPMG Global Tech Innovator-serie. Dit internationale initiatief richt zich op het identificeren en ondersteunen van veelbelovende startups ter wereld. Het evenement vindt plaats in 24 landen en begint met nationale competities. Daarna vindt een wereldwijde finale plaats tijdens de Web Summit-conferentie in Lissabon. Incooling mag als Nederlandse winnaar meedoen aan de finale op 13 november aanstaande.

Naast Incooling zijn nog vijf andere startups geselecteerd voor de Nederlandse finale: Tex.tracer (werkt aan transparantie in de modesector), Firsty.app (biedt gratis wereldwijde mobiele connectiviteit), Wave Energy Collective (zet golfenergie om in elektriciteit), Naq (vereenvoudigt naleving van gezondheidsvoorschriften met een alles-in-één-oplossing) en Tellet (ai-platform dat consumentenonderzoek verbetert).

Continue Reading