Connect with us

World

Lees hier alles over Fleur Jong

Published

on

Fleur Jong is één van de meest bekende gezichten van de Nederlandse para-atletiek. En terecht: de Noord-Hollandse is wereldkampioen 100 meter én verspringen. Wie is Fleur Jong en wat moeten we weten over haar? Je leest het allemaal hier.


  • Naam: Fleur Jong
  • Geboortedatum: 17 december 1995
  • Geboorteplaats: Purmerend
  • Atletiekvereniging: Phanos
  • Trainer: Guido Bonsen
  • Discipline: 100 meter, verspringen, 200 meter (t/m 2017)

Wie is Fleur Jong?

Sport was voor Fleur Jong altijd al een belangrijk onderdeel van haar leven: als kind deed ze fanatiek aan tennis en dansen. Tot ze in 2012, een paar dagen voor haar 17e verjaardag, een nare bacterie opliep. Wat eerst op een onschuldig griepje leek, eindigde voor Jong op de afdeling Intensive Care. Door de infectie stierven 8 vingertoppen, haar rechtervoet en deel van haar linkervoet af. Later werd besloten om ook de gehele linkervoet te amputeren om Jong een betere kans op probleemvrij lopen te geven.

Bij een paralympische talentendag van NOC*NSF kwam ze bondscoach Guido Bonsen tegen, die haar uitnodigde om af en toe mee te trainen. Haar progressie ging razendsnel: tijdens haar eerste wedstrijd ooit zat ze 0.04 seconden boven de WK-limiet. Reden genoeg om er vol voor te gaan. In augustus 2015, bijna drie jaar nadat ze ziek werd, begon Jong aan haar fulltime carrière als topatleet.

Inmiddels is Jong één van de beste para-atleten van Nederland. Bij de EK 2021 in Polen haalde ze voor het eerst een dubbele gouden medaille op verspringen én de 100 meter. Dit wist ze te herhalen bij de WK 2023 in Parijs én de WK 2024 in Japan.

Wat is de specialisatie van Fleur Jong?

Jong is gespecialiseerd in de 100 meter en verspringen. Haar debuut maakte ze echter op de 200 meter tijdens de WK 2015 in Doha, waar ze gelijk een bronzen medaille wist te halen. Tot en met 2017 kwam ze uit op dit onderdeel. Daarna besloot ze zich volledig te focussen op haar talent en progressie op de 100 meter. Toevallig kwam Jong erachter dat ze ook een talent voor verspringen heeft. Haar ontwikkeling ging razendsnel, inmiddels heeft ze vier gouden medailles op dit onderdeel.

Door de amputatie van beide onderbenen traint Jong in de klasse T64. Hier leer je meer over de classificatie codes van para-atleten.

Persoonlijke records van Fleur Jong

Onderdeel Klasse Prestatie Datum Plaats
100m sprint T64 12,40 (WR) 27 mei 2023 Nottwil
Verspringen T64 6,48 m (WR) 4 juni 2023 Vught

Paralympische Spelen Parijs 2024

Het is geen verrassing dat Jong zich met haar prestaties heeft gekwalificeerd voor de 100 meter en verspringen op Paralympische Spelen in Parijs. Er zijn drie plekken beschikbaar voor haar onderdelen, op dit moment zijn echter vier atleten geplaatst, waaronder haar teamgenoten Marlène van Gansewinkel en Kiki Hendriks. Het team voor de Paralympische Spelen 2024 in Parijs wordt begin augustus bekend gemaakt.

Voor Jong worden het niet de eerste Spelen. Al in haar eerste jaar als topatleet ging ze me naar Rio de Janeiro. Dat was toen nog geen succes, maar wel een goede leerschool. Vijf jaar later in Tokio haalde ze goud op verspringen, en werd ze vierde op de 100 meter.

Palmares

100 m

  • 2015: 6e bij WK (Doha)
  • 2016: 13e bij PS (Rio)
  • 2017: 9e bij WK (Londen)
  • 2019: 1e bij ONK Para Atletiek (Nijmegen)
  • 2019: 7e bij WK (Dubai)
  • 2020: 1e bij ONK Para Atletiek (Tilburg)
  • 2021: 1e bij EK (Bydgoszcz)
  • 2023: 1e bij WK (Parijs)
  • 2024: 1e bij WK (Kobe)

200 m

    • 2015: 3e bij WK (Doha)
    • 2016: 11e bij PS (Rio)
    • 2017: 4e bij WK (Londen)

Verspringen

    • 2019: 4e bij WK (Dubai)
    • 2021: 1e bij EK (Bydgoszcz)
    • 2021: 1e bij PS (Tokio)
    • 2023: 1e bij ONK Para Atletiek (Vught)
    • 2023: 1e bij WK (Parijs)
    • 2024: 1e bij WK (Kobe)

Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?

Continue Reading