Connect with us

Tech

Review: Philips 49B2U6900CH – is dit de ultieme ultrawide monitor voor werk? – Dutch-Tech Magazine

Published

on

Herken jij dat ook als je achter je computer aan het werk bent? […] Een venster voor je Microsoft Teams-vergadering, een ander voor Word, Excel of PowerPoint, een venster voor je entertainment of muziek, laat staan de verschillende vensters van je browser! We gebruiken nu eenmaal veel schermen en interfaces. En daar spelen fabrikanten van monitoren tegenwoordig heel goed op in! Zo ook Phiiips, met een super ultrawide monitor. Dus gebruik je veel schermen? Breng dit dan allemaal overzichtelijk in beeld met de ultra wide monitor van Philips. Of niet? Wij gaan voor jou kijken of de Philips 49B2U6900CH zijn beloften ook echt waar maakt.

Laten we beginnen: unboxing van de Philips 49B2U00CH

Met een grootte van 49 inch betekent het dat ook de doos groter is dan wat je normaliter gewend bent bij het uitpakken van een monitor. Met blijde verwachtingen hebben we in de Dutch-Tech office de doos geopend op de plekken waarop dit stond aangegeven. Hierin vonden we naast de monitor nog een aantal zip-lock zakjes met een divers scala aan kabels. Wat we wel misten (misschien omdat het een review exemplaar is) was een handleiding voor het gebruiken van de monitor en ook alle functies die het bevat, want dat zijn er namelijk nog best wel wat. Niet getreurd de online handleiding kan je hier terugvinden.

Specificaties

Wat ons direct opviel is het design van de monitor. De randen (bezels) om het scherm zijn dun waardoor je meer oog heb voor het beeld en dit minder afgekaderd is. De standaard voor de monitor voelt stevig aan en staat, met zijn voet, solide op je werkplek. Ondanks de grootte van de monitor, is het scherm in staat om kleuren levendig in beeld te brengen, beschikt het over een goede helderheid en geeft het haarscherp beeld. Dit zorgt er allemaal voor dat het scherm een prettige ervaring is voor je ogen waardoor je hier op een comfortabele en prettige manier achter kan werken.

Het “ding” van deze monitor is de ultrawide aspect ratio van 32:9 waardoor je, in plaats van twee losse schermen (met randen in het midden), nu een groot scherm hebt. Als je wilt kan je zelfs je hoofdscherm in het midden zetten met nog twee kleine schermen ernaast (tip!). Zo kan je meerdere vensters naast elkaar openen zonder het gevoel te hebben dat je ruimte tekort komt. Het gebogen design zorgt ervoor dat je comfortabel over de gehele breedte van het scherm kan kijken. Dit maakt het ideaal voor professionals die werken met spreadsheets, coderen of uitgebreid onderzoek doen. Daarnaast is er een KVM-switch (Keyboard, Video, Mouse) ingebouwd in de monitor, waardoor je eenvoudig schakelt tussen verschillende computers, zonder te wisselen van toetsenbord én muis.

Ook is de Philips 49B2U6900CH een ware toevoeging voor je online vergaderingen. De webcam van 5MP is mooi geïntegreerd in het design van de monitor en springt met een eenvoudige aanraking naar boven uit het scherm. Hierdoor ervaar je ook meer privacy wanneer de webcam uitstaat en dus weer in de monitor zit. Maar dat is niet alles, want tijdens je vergadering -zowel op kantoor als thuis- zal je niet meer gestoord worden door de anderen om je heen door het Busylight. Tijdens je online meetings kan je de Busylight bovenop de webcam op rood zetten (niet storen) en springt hij bij Microsoft Teams meetings zelfs automatisch aan. 

Met alle kabels die in de doos zaten kwamen we niks te kort om de connectiviteitsopties uit te proberen. De Philips 49B2U6900CH beschikt over meerdere HDMI-poorten, DisplayPort, USB-C en heeft een ingebouwde USB-hub. Ook ondersteunt de USB-C poort stroomvoorziening tot 65W waardoor het ideaal is om je laptop en andere apparaten op te laden. Zo kan je meerdere computers en apparaten aansluiten en hier makkelijk tussen switchen.

Maar dat is niet de enige reden waarom je meerdere computers aangesloten kan en wilt hebben op deze monitor. De Philips 49B2U6900CH maakt het mogelijk om met twee computers op hetzelfde beeldscherm te werken. Niet alleen handig voor jou maar ook voor je collega! Samenwerken aan jullie presentatie voor morgen, terwijl de een informatie opzoekt en de ander deze verwerkt in de presentatie, of samen peerprogrammeren? Het kan allemaal op de Philips 49B2U6900CH. De gebogen vorm van de monitor maakt wel dat het iets knusser is dan twee platte schermen naast elkaar, dus zorg ervoor dat je het met deze collega goed kan vinden 😉 

Kortom:

 • Goede beeldkwaliteit met levendige kleuren en haarscherp beeld.
 • Veelzijdige connectiviteitsopties, inclusief USB-C met stroomvoorziening
 • Grote werkruimte ideaal voor multitasken
 • Ingebouwde KVM-switch en webcam met Busylight

De meest opvallende specificaties:

 • Poorten: 2x HDMI, 1x DisplayPort, 2x USB-C
 • Schermgrootte: 48,8 inch / 124 cm
 • Beeldformaat: 32:9
 • Type LCD-scherm: VA LCD
 • Type achtergrondverlichting: W-LED-systeem
 • Responstijd: 4ms
 • Maximale resolutie: 5120 x 1440 pixels bij 75 Hz

Onze ervaring met de super ultrawide monitor van Philips

De afgelopen maand hebben wij deze monitor van Philips uit mogen proberen in onze Dutch-Tech office. Zowel onze developers als onze back-office collega’s hebben dit scherm uitgeprobeerd met meerdere Windows- en MacOS systemen.

Het scherm is van goede kwaliteit en brengt zowel kleuren als zwarte tinten goed in beeld. Met name de zwarttinten kunnen nog wel eens tegenvallen in monitoren. Ook het geluid dat uit het beeldscherm komt is relatief goed. De kavels die in de doos hierbij geleverd worden bieden genoeg variatie om meerdere computers met zowel HDMI als USB-C aan te sluiten. Het is prettig werken met de HUB in de monitor en de oplader van je laptop mag je thuis laten, want deze laadt je gewoon op met de USB-C kabel.

Wat ons is opgevallen is dat je eigenlijk voor zowel Windows als MacOS een aparte app moet installeren op je systeem om het meeste uit je monitor te halen, en er comfortabel gebruik van te maken. Met apps zoals PowerToys voor Windows of Rectangle voor MacOS, kan je het scherm indelen zoals jij wilt of kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde indelingen. Met deze apps kan je als het ware zones maken die aansluiten bij jou behoeften en ook switchen tussen verschillende indelingen. Vind jij het voor je onderzoek fijn om rechts in beeld je presentatie te hebben met links twee beeldschermen onder of naast elkaar met informatie? Dat kan gewoon! Het zou mooi zijn als dit in de toekomst door beide systemen ook wordt meegenomen, zeker als het gebruik van ultra wide monitoren meer gestandaardiseerd wordt.

Development / Programmeerwerk

Ben jij een developer en codeer je samen met je collega’s? Dan is dit scherm ook zeker interessant voor jou. Plug de computer van je collega in, klik op de knop en op de monitor verschijnt ook het scherm van je collega. Perfect als je samen naar code gaat kijken en hier aan gaat werken. 

Uiteraard is dit ook handig voor andere taken waarbij je samenwerkt met collega’s of met twee aan het werk bent. Zoals eerder aangegeven in dit artikel raden wij wel aan om dit te doen met een collega waar je het goed mee kan vinden, want vanwege de curve zit je wel iets meer op elkaar ten opzichte van één platte ultra wide screen of twee platte monitoren van gebruikelijk formaat.

Kantoor

Het verwerken van informatie in je spreadsheet, PowerPoint of ander programma gaat twee keer zo snel, met een twee keer zo groot scherm. Je hoeft niet meer door allerlei vensters en tabbladen te speuren, als je er zo al een aantal open kan zetten naast je project. Ook zijn de ingebouwde webcam en Busylight een fijne toevoeging zodat ook de collega’s om je heen kunnen zien dat je in een vergadering zit.

Voor gamers en hobbyisten

Ook de gamers mogen niet ontbreken in dit rijtje. Door de goede beeldkwaliteit kan je genieten de mooie beelden van je game en je voor even in een andere wereld wanen. Houd er wel rekening mee dat dit niet een gebruikelijke resolutie is voor games en het kan zijn dat je aan weerskanten een zwarte balk ziet staan omdat de resolutie van je game daar ophoudt. Voor een game zoals Flight Simulator en andere simulatiegames kan het een echte waardevolle toevoeging zijn omdat je een grotere kijkhoek hebt zonder naden van beeldschermen in je visie. Tevens is het voor de hobby-fotograaf ook een fijn scherm om mee te werken voor het bewerken van foto’s maar zeker ook voor het opmaken van fotoboeken, door de breedte van het scherm.

Conclusie

De Philips 49B2U6900CH is een indrukwekkende ultrawide monitor voor zowel op kantoor als thuis. Met een schermgrootte van 49 inch heb je genoeg ruimte om meerdere vensters te openen op je bureaublad. Download wel een app waarmee je met zones kan werken zodat je deze helemaal naar je eigen voorkeuren kan indelen, en er echt alles uit kan halen. De hele dag werken achter deze monitor voelt fijn aan voor je ogen door het haarscherpe beeld en de uitstekende kleuren. Met de ingebouwde USB-hub en meerdere poorten sluit jij niet één maar zelfs twee computers aan op de monitor zodat je samen kan werken met je collega’s. De grootte werkruimte is hierbij echt een uitkomst of je nou een echte multitasker bent of vaker samen codeert. De Philips 49B2U6900CH is een sterke keuze voor wie op zoek is naar een ultieme ultrawide monitor voor op kantoor of thuiswerkplek.

Continue Reading