Connect with us

NFL

Update ‘Football Supports Change’

Published

on

Het Nederlands elftal vroeg met speciale shirts eerder al aandacht voor de situatie van arbeidsmigranten in Qatar. – Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt op 8 oktober en 11 oktober opnieuw kwalificatiewedstrijden voor het WK in Qatar. Sinds de vorige duels, een maand geleden, zijn er opnieuw stappen gezet met ‘Football Supports Change’, het plan waarmee de KNVB duurzame veranderingen wil stimuleren in de situatie van de arbeidsmigranten in het gastland.

Eerder was er al na overleg met onder meer mensenrechtenorganisaties voor gekozen om de aandacht voor het WK in te zetten voor deze beoogde veranderingen. Tijdens het eerste bezoek aan Qatar eind augustus kon dankzij gesprekken met onder meer de International Labour Organisation (ILO), Builders and Woodworkers International (BWI), National Human Rights Committee (NHRC) en de Nederlandse ambassadeur, maar ook met arbeidsmigranten die in Ras Abu Aboud stadion aan het werk waren voorzichtig worden geconstateerd dat er vooruitgang was geboekt.

“Zeker afgezet tegen de regio daar. Dat heeft dus alles te maken met het WK. De uitdaging is dat alle nieuwe wetten overal ook worden nagekomen, dus er is en blijft veel werk te doen. En uiteraard moeten we ons ook nog kwalificeren voor het WK”,  aldus Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB.

Werkgroep

De uitdaging is dat alle nieuwe wetten overal ook worden nagekomen, dus er is en blijft veel werk te doen

Nederland is onderdeel van de UEFA-werkgroep die zich in samenwerking met de FIFA richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar. Deze werkgroep heeft vorige maand een aantal voorlopige aanbevelingen opgesteld:

  • Alle bonden moeten een minimum standaard hanteren voor hun leveranciers in Qatar. Ze moeten uiteraard voldoen aan de nieuwste wetgeving. Daarnaast moeten ze structureel overleg voeren met hun werknemers, die vertegenwoordigd zijn in bijvoorbeeld een comité of raad.
  • UEFA en de Europese bonden committeren zich aan een termijn tot ruim na het WK. De werkgroep zal elke zes maanden Qatar bezoeken. Dit heeft als doel zowel bij te dragen aan duurzame veranderingen als het creëren van een waardevolle informatiebronnen voor de Europese bonden.
  • De werkgroep wil kijken hoe het voetbal kan helpen bij het vestigen van centra in Qatar die zich volledig richten op de rechten van de arbeidsmigranten, ook na het WK.
  • Europese media moet een rol worden geboden bij nieuwe ‘site visits’, zodat ook zij contact hebben met de organisaties in Qatar en zo de ontwikkelingen rechtstreeks en onafhankelijk kunnen monitoren.

De UEFA-werkgroep werkt op dit moment de aanbevelingen verder uit. Het uitgangspunt voor de KNVB is om maatschappelijk bewust deel te nemen aan het WK en al het mogelijke te doen om te voorkomen dat er zaken worden gedaan met ‘foute’ bedrijven in Qatar. Elke deelnemende bond zal straks ter plaatse in zee moeten gaan met bijvoorbeeld hotels, beveiligingsdiensten en transportbedrijven.

De KNVB kijkt momenteel naar welke vragen en stappen er gezet moeten worden om te waarborgen dat de afgenomen diensten hun medewerkers volgens de gestelde regels behandelen. Hiervoor is nauw contact met de Nederlandse ambassade in Doha.

Aandacht voor het WK inzetten voor veranderingen

Informatie en transparantie zijn voor iedereen van groot belang om een gewogen mening te kunnen vormen. Daarom heeft de KNVB in januari een webinar georganiseerd waarbij partijen in onder meer de media, het voetbal en de politiek zich rechtstreeks konden laten informeren door onder andere Amnesty International, FIFA, ILO en de mensenrechten ambassadeur.

Afgelopen week waren mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie en de Nederlandse ambassadeur in Qatar Marjan Kamstra bij de KNVB in Zeist om over de laatste ontwikkelingen te praten. De komende weken gaat de voetbalbond tevens verschillende groepen (nader) bijpraten over de eigen visie en aanpak, zoals de fans en de politiek. Met onder meer de FIFA, UEFA, de Nederlandse ambassade in Qatar en mensenrechtenorganisaties vindt structureel overleg plaats. Een tweede bezoek van de UEFA-werkgroep aan Qatar zal begin volgend jaar plaatsvinden.

WK in Qatar
WK in Qatar
Bekijk hieronder de standpunten van de KNVB over het WK in Qatar.Continue Reading