Connect with us

Golf

Zo denkt de Nederlandse golfwereld over LIV Golf: ‘Jon Rahm gaat het verschil maken’

Published

on

Bij LIV Golf is er geen cut, worden 54 in plaats van 72 holes gespeeld en start iedereen op hetzelfde moment volgens het shotgun-systeem. Daarnaast is er maar ruimte voor 54 spelers. Wat vinden Daan Huizing, Darius van Driel, Gerard Louter, Martijn Paehlig, Dewi-Claire Schreefel en Timothy Beumer van die opzet?

Daan Huizing, speler op de DP World Tour:
“We moeten ophouden met naïef zijn. We moeten realiseren dat dit een serieus initiatief is. Ik denk dat de DP World Tour het gigantisch onderschat heeft. De PGA Tour heeft nu ook allemaal gelimiteerde deelnemersvelden. Dat is allemaal reactie op LIV Golf.”

Gerard Louter, commentator Ziggo Sport en golfjournalist:
“Als golfliefhebber vond ik de ontknoping in Las Vegas hartstikke mooi en boeiend. Wat je ook van LIV kunt vinden, je ziet een aantal van de beste golfers van de wereld aan het werk. Ik twijfel wel of een overwinning op LIV iemand als Dustin Johnson echt raakt, wat de betekenis voor hem is. Als spelers winnen op de PGA Tour of de DP World Tour heb ik daar meestal een ander gevoel bij. Winnen in een traditierijk toernooi op een fantastische baan als Riviera, zoals Hideki Matsuyama afgelopen weekend in de Genesis Invitational, dat is toch andere koek dan Johnson op dat prikbaantje in Vegas.”

Als golfliefhebber kan ik moeilijk zeggen: gadverdamme, dat hoef ik niet

Dewi-Claire Schreefel, TeamNL-coach Oranje Dames en voormalig speelster op de LPGA:
“Ik vind het jammer dat het toernooien zijn zonder cut en dat er maar over 54 holes gespeeld wordt. Maar deze ontwikkeling kan ook goed zijn voor golf, want het is een vernieuwing. Het lijkt erop dat LIV Golf er is voor de lange termijn. Eerst werd er resoluut ‘nee’ gezegd door de PGA Tour en een aantal spelers, en nu komt het steeds dichter bij elkaar. Uiteindelijk heeft geld deze dagen heel veel invloed.”

Martijn Paehlig, hoofdredacteur Golfers Magazine:
“Het is altijd leuk om goed golf te zien. Als golfliefhebber kan ik moeilijk zeggen: gadverdamme, dat hoef ik niet. Maar de meeste bezwaren blijven staan. Mijn reptielenbrein schiet steeds naar die veranderende kleurtjes in beeld. Shotgun vind ik niks, daar ben ik misschien ouderwets in, want het kan echt verschil maken dat je bijvoorbeeld op hole 7 begint. En het hebben van geen cut vind ik jammer. Dat haalt spanning weg van de eerste twee dagen. En ze moeten meer uit het teamformat halen. Dan geloof ik wel dat het iets toevoegt. Er is vast een manier te vinden dat het echt anders wordt.”

Timothy Beumer, commentator Ziggo Sport Golf en voorheen werkzaam bij Trackman:
“Ik denk dat LIV Golf een aanvulling kan zijn op het bestaande. Ik zie het vooral als concurrent voor de kijker. Golf wordt al heel lang in een traditionele vorm gespeeld en uitgezonden. Het is lastig om de kijker vast te houden en soms wordt het ook saai genoemd. Een format zoals LIV Golf kan aantrekkelijk zijn voor een nieuwe groep, voor mensen die golf op een andere manier willen ervaren. Het helpt ook in het ontwikkelen van de PGA Tour om bepaalde dingen aan te passen. De kijker zal uiteindelijk bepalen of LIV Golf slaagt of niet. Als er niet wordt gekeken, houdt het op een gegeven moment op.”

Goed voor golf?

LIV Golf lijkt zich echt te vestigen in het landschap van topgolf. Is dit een goede ontwikkeling voor de sport of juist niet?

Dewi-Claire Schreefel: “Ik vind het heel erg jammer dat het topgolf volledig uit elkaar wordt getrokken. Ik denk niet dat het de toekomst van golf heel erg zal beïnvloeden, maar voor de kijker is het jammer dat je de beste spelers van de wereld niet steeds tegen elkaar ziet strijden.”

Darius van Driel: “Ik denk dat LIV Golf goed is voor het bereik, maar voor de PGA Tour en DP World Tour is het niet goed. Op dit moment verliezen de tours in een te hoog tempo grote namen. Ik vind wel dat LIV-spelers toernooien mogen blijven spelen op beide tours, maar geef ze geen volledig speelrecht.”

Ik denk dat het merendeel van de spelers, als ze een aanbieding krijgen, een overstap serieus zouden overwegen

Martijn Paehlig: “Het is niet goed voor golf. Golf is veel in het nieuws, maar allemaal vanwege de verkeerde redenen. Het gaat alleen maar over geld, gedoe en gezeik. De mediawaarde zal enorm zijn afgelopen jaar, maar we staan er niet zo chic op. Als je als buitenstaander deze bedragen hoort, denk je: waar gaat dit over? Als ik het terug kon draaien, zou ik dat zeker doen.”

Daan Huizing: “Spelers die direct naar LIV overstapten zijn in een beschamend daglicht gezet. Maar uiteindelijk is het puur een economische beslissing. Alle golfers zijn in feite onafhankelijke ondernemers. Nu speelt de DP World Tour derde viool in de golfwereld en moeten ze serieus oppassen voor hun eigen toekomst. Ik denk dat het merendeel van de spelers, als ze een aanbieding krijgen, een overstap serieus zouden overwegen. Zelf zou ik er ook zeker over nadenken. Je bent gek als je dat niet doet. Daar wil ik tussen lopen, omdat daar elk toernooi meer wereldtoppers aan meedoen.”

Gerard Louter: “Voor golf is de komst van LIV niet goed om de simpele reden dat de topspelers nog minder vaak tegen elkaar spelen. Ik snap dat LIV nog geen wereldranglijstpunten krijgt, de criteria zijn vrij helder. Maar een topspeler als Joaquin Niemann die weggezakt is uit de top 50 van de wereld en straks niet in de Masters speelt, vind ik doodzonde. Ik hoop van harte dat hij een invitatie krijgt.

Een samenwerking tussen de PGA Tour en LIV Golf zie ik op de kortere termijn niet gebeuren. De PGA Tour heeft het geld van het Saoedische staatsfond de komende jaren niet meer nodig door die kapitaalinjectie van 3 miljard dollar van de Strategic Sports Group. Maar LIV Golf gaat ook niet verdwijnen, dus uiteindelijk zullen de partijen wel tot elkaar komen.”

Timothy Beumer: “Ik denk wel dat er een deal komt tussen PIF en PGA Tour. Jon Rahm heeft daar volgens mij een sleutelpositie in. Hij is misschien wel de persoon van wie het minst werd gedacht dat hij zou overstappen. Mensen zeiden dat LIV absoluut niet bij hem zou passen, omdat hij altijd met zijn legacy bezig was. Ik denk dat hij de kracht heeft om die twee samen te brengen en het verschil gaat maken. Je ziet ook dat Rory McIlroy zich anders uitspreekt sinds Rahm is overgestapt.”

Sportswashing

LIV Golf wordt in één adem genoemd met geld, heel veel geld. Hoe kwalijk is het dat Saoedi-Arabië zo veel invloed heeft op topgolf?

Gerard Louter: “Uiteraard snap ik de discussie of je überhaupt in zee moet gaan met Saoedi-Arabië, het is een verderfelijk regime. En dat Saoedi-Arabië golf ook gebruikt voor sportswashing, het opvijzelen van zijn reputatie, lijkt me evident. Maar we golfen ook al jaren in China, Qatar en nog wat landen waar het qua mensenrechten niet heel fris is. De invloed van de oliestaten in sport, kijk naar het voetbal, is niet tegen te houden.

Rory McIlroy heeft in interviews herhaaldelijk gezegd dat Yasir Al-Rumayyan, de man die alles bepaalt bij LIV Golf, een groot liefhebber is van golf en het beste voor heeft met de sport. McIlroy is heel erg betrokken en heeft zich verdiept in alles wat er speelt rond de PGA Tour en LIV dus vooralsnog ben ik bereid hem te geloven.”

Ik vind het te kort door de bocht dat dit bloedgeld is en dat het op de andere tours indirect wel zou moeten kunnen

Martijn Paehlig: “Het is en blijft greenwashing. Dat valt ook niet te ontkennen, maar dan zouden we heel veel sporten en evenementen kunnen afvoeren. Ik heb er meer moeite mee dat ze in de wielen zijn gaan rijden van de PGA Tour en DP World Tour.”

Timothy Beumer: “Iedereen moet om zijn eigen redenen wel of niet kijken. Daar ben je gelukkig vrij in. Veel grote sponsors van de PGA Tour zijn allemaal verbonden met Saoedi-Arabië. We moeten niet van de golfers die overgestapt zijn een hogere standaard verwachten. Dat is heel nobel, maar volgens mij niet realistisch. Sportswashing wordt vaak genoemd, maar de reclame die Saoedi-Arabië krijgt is niet goed. Dus in hoeverre is het gelukt? Ik vind het te kort door de bocht dat dit bloedgeld is en dat het op de andere tours indirect wel zou moeten kunnen.”

Daan Huizing: “DP World Tour had een toernooi in Saoedi-Arabië op de kalender. Ze hadden alle contacten daar. Zij hadden een deal moeten maken om een heel sterke Europese/Aziatische Tour te creëren. Ze hebben het initiatief totaal uit handen gegeven. Dat neem ik de leiding van de tour echt kwalijk. In de pers wordt het snel op mensenrechten gegooid, maar we spelen met de DP World Tour wel in Qatar, Zuid-Afrika en China.”

Ziggo Sport

Sinds vorige week is LIV Golf te zien bij Ziggo Sport Golf. Een goede zaak?

Gerard Louter: “Nu kan iedereen zelf zijn of haar mening vormen over het circuit. Ik vond de tv-registratie van het toernooi in Las Vegas nogal chaotisch. Door de shotgun-start mis je chronologie, het schiet af en toe alle kanten op. Positief is dat je veel slagen te zien krijgt, maar ik vond het vooral onrustig. Ik word eind deze maand 60, waarschijnlijk gaat het allemaal ook gewoon te snel voor mij…”

Het is de definitieve validering dat LIV nu bij Ziggo Sport, en andere buitenlandse zenders, te zien is

Timothy Beumer: “We zijn natuurlijk de golfzender van Nederland. Hoe je het ook wendt of keert, dit blijft ook golf. Ik denk dat we als zender daar geen partij in moeten kiezen. Maar wederom: de kijker beslist. Als niemand kijkt, kunnen we daar als Ziggo Sport onze conclusie uit trekken.”

Martijn Paehlig: “Het is de definitieve validering dat LIV nu bij Ziggo Sport, en andere buitenlandse zenders, te zien is. Ondanks de diepe zakken van de Saoedi-Arabiërs wil je ook zichtbaar zijn. Het wordt voor ons nog interessanter als er een Nederlander meedoet. Er is ook een grotere kans dat je hem daadwerkelijk in beeld ziet vanwege het kleinere veld. We zijn toch allemaal chauvinistisch.”

Luister de podcast over LIV Golf:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over

LIV Golf
Topgolf

Continue Reading