Connect with us

Fitness

Hamove-vrijwilligers houden eer hoog tijdens Dutch TT in Assen

Published

on


SportHengelo


HENGELO/ASSEN – In het weekend van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni vond de 93ste TT van Assen plaats. Het MotoGP-kampioenschap streek neer op Nederlandse bodem voor het achtste raceweekend van het wereldkampioenschap. Maar zonder baancommissarissen en vlaggenisten kan de sport niet bestaan. De Hengelose Auto en Motorvereniging (Hamove) was dan ook met een club van vrijwilligers aanwezig op het grootste sportevenement van Nederland.

Door Damon Teerink

Drie dagen lang reed de top van de wereld op het TT Circuit van Assen tijdens de Motul Dutch TT. De tribunes en taluds zaten afgeladen vol, de motoren raasden met snelheden van ruim 300 kilometer per uur voorbij en de Hamove was aanwezig voor de veiligheid van werelds beste coureurs. Een club van Hengeloërs en Vordenaren tevens lid van de Hamove stonden tijdens de Dutch TT in Drenthe op post. Voor een aantal van deze vrijwilligers is het inmiddels gesneden koek. Want Maarten Memelink, Robert Bijenhof en Walter Groot Bramel staan al sinds 2002 bij de TT als marshall. Maar ook bij de afdeling racecontrol is de Achterhoek present. Wilfred Harmsen en broertje Remco Harmsen bewaken met hun collega’s alle camera beelden van het circuit en houden contact met de baanposten. Tegenwoordig is de jonge aanwas ook in aantocht, zoals te zien bij de Vordense familie Kranenberg. Moeder Renske staat met haar zoon Cas en dochter Pien ook langs het circuit als baancommissaris. Voor moeder en dochter was het de tweede maal en voor Cas was het zijn eerste TT. Daarnaast waren er nog meerdere streekgenoten die hun handen uit de mouwen staken tijdens het grootse sportevenement in Assen.

Lange staat van dienst
Toen op vrijdagochtend de eerste motorfietsen over het circuit denderden waren Memelink en Bijenhof aanwezig op post acht. Zij staan al sinds 2002 op post tijdens de Dutch TT. “Toentertijd werd de regelgeving met betrekking tot de aantal baancommissarissen veranderd. Het TT Circuit in Assen kwam marshalls tekort en wisten meerdere Hamove-leden aan te trekken”, aldus Bijenhof die sindsdien geen editie heeft gemist. Voor de vraag om de mooiste herinnering uit de loop der jaren was het even stil. “Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, maar ik ga al gauw terug naar het Rossi-tijdperk. Zo is zijn 100ste overwinning in 2009 een bijzonder moment.” Ook bij Memelink gaat het over de 9-voudig wereldkampioen. “De laatste Grand Prix overwinning van Rossi in Assen is een moment dat ik niet gauw zal vergeten. Of de keer dat Jorge Lorenzo zijn sleutelbeen brak op vrijdag, terugvloog naar Spanje en werd geopereerd om vervolgens vijfde te worden op zondag.” Op post drie bij Walter Groot Bramel is er ook veel enthousiasme “Het is natuurlijk de spanning en sensatie waarvoor je het doet. Ik sta altijd met mijn broer Benno op dezelfde post en hebben veel bijzondere dingen meegemaakt. Het is mooi als er een motor onderuitgaat maar zo zeg ik altijd; de motor mag helemaal aan gruzelementen zijn, zo lang de coureur maar niks ernstig heeft. In de loop der jaren hebben we ook leuke souvenirtjes mee kunnen nemen uit de grindbak. Zoals een stuk kuip ruit met de naam van de coureur erop.”

Alles draait om de gezelligheid
“Wat het zo leuk maakt is dat je lekker met je hobby bezig kunt zijn. Maar ook de lol met de mensen op post. Tijdens de races serieuze gezichten maar tussen de races door met elkaar geinen”, klinkt het bij Groot Bramel. Ook op de officialcamping is het ‘s avonds erg gezellig. Zo heeft de Hamove een goede relatie met motorclub AMBC Staphorst. De twee verenigingen hebben samen een tent gekocht voor op de camping waar ze in de avonduren er een gezellig feest van maken. Of te wel, barbecueën, de nodige biertjes en bovenal veel plezier. Er heerst altijd een uitmuntende sfeer op en naast de baan. De vlag van de Hamove mag daarbij ook niet ontbreken, want die hangt altijd steevast in de mast en is herkenbaar voor iedereen. “Het is altijd één groot feest, zelf als het slecht weer is hebben we nog lol. Dit maakt het prachtig om te doen. En zo maken wij er met zijn allen een onvergetelijk weekend van.” Het is een mooi gezicht om zoveel Hamove-leden te zien en die hun steentje bijdragen aan tijdens dit evenement. Maar een ding is zeker, de gezelligheid is de grootste drijfveer van dit mooie vrijwilligerswerk.

Nederlands succes tijdens de Dutch TT
Het was een grandioze 93ste editie van de Dutch TT. Drie dagen lang was het schitterend weer op het Drentse circuit, waarbij het hoogst aantal bezoekers werd behaald sinds 1995. Want maar liefst 192.554 bezoekers hebben genoten van een prachtig optreden van landgenoot Collin Veijer. De jonge Nederlander reed een wereldwedstrijd, waarin hij lange tijd op kop reed. Na een zinderende wedstrijd komt hij 0,012 seconden te kort voor een historische overwinning op Nederlands grondgebied. Desalniettemin werd hij onder luid gejuich door het publiek onthaald tijdens de uitloopronde. In de Moto2 categorie behaalt Nederlander Bo Bendsneyder een veertiende plaats. Zonta van den Goorbergh komt al vroeg in de race ten val. In de koningsklasse, de MotoGP was het de oppermachtige Pecco Bagnaia die er met de overwinning van door ging. De Italiaan scoort hiermee zijn derde Dutch TT zege op rij en laat zien waarom dit circuit zijn favoriet is. Het MotoGP-kampioenschap reist nu direct door, want het weekend van 5 tot en met 7 juli komen zij alweer in actie op het Sachsenring circuit in Duitsland.

Continue Reading