Connect with us

Travel

Nederlandse vakantiegangers Hawaïaans eiland Maui geëvacueerd vanwege bosbranden

Published

on

Het Nederlandse Exit Reizen heeft zo’n vijftien vakantiegangers geëvacueerd van het door hevige bosbranden geteisterde Hawaïaanse eiland Maui. Zij zijn allemaal veilig en zonder gezondheidsproblemen naar een eiland in de buurt gebracht of naar huis gevlogen. Die keuze was aan de mensen zelf, zegt Exit Reizen-directeur Carmen de Vries.

De reizen van een even grote groep mensen zijn voor de komende dagen aangepast om de bosbranden te ontlopen. Het in Hawaï gespecialiseerde reisbureau, met zowel Nederlandse als Duitse klanten, heeft ook daarna nog regelmatig bezoeken aan Maui gepland staan omdat het nu hoogseizoen is. Exit Reizen kijkt de komende dagen of die kunnen doorgaan.

Tientallen mensen overleden

De branden hebben al aan zeker 53 mensen het leven gekost. Onder meer de toeristische trekpleister Lahaina is in de as gelegd. “Dat is een heel geliefd oud vissersdorpje om te bezoeken met kleine schattige huizen, maar dat brandt nu heel erg”, zegt De Vries.

Ook Pacific Island Travel is dag en nacht in de weer geweest om Nederlandse reizigers weg te halen van Maui, vertelt general manager Jurgen Pol. Het reisbureau had zo’n vijftien klanten in hotels op het eiland zitten, voornamelijk in de kustplaatsen Kaanapali, Kihei en Wailea. Zij zijn overgebracht naar de omliggende eilanden. De reizen van klanten die Maui nog op de planning hadden staan, zijn aangepast.

Geen reizen meer naar Maui

Het reisbureau biedt tot zeker eind augustus geen reizen aan naar Maui om de lokale bevolking ruimte te geven voor de verwerking en de wederopbouw. “Het zijn hechte communities daar. Iedereen heeft wel familie die geraakt is”, zegt Pol. Vanaf september hoopt Pacific Island Travel weer naar Maui te gaan. “Nu is er een moment van rouw, maar het eiland leeft van toerisme. Hoe wrang het ook is, er moet geld worden verdiend.”

Eerder moesten Nederlanders halsoverkop vluchten voor een allesverwoestende vlammenzee op Rhodos:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken “houdt de situatie op Hawaii nauwlettend in de gaten”. Aan het reisadvies voor de Amerikaanse staat is de waarschuwing toegevoegd dat er een hoog risico is dat er meer bosbranden ontstaan en dat de situatie snel kan veranderen. Er is bij het ministerie een enkel hulpverzoek binnengekomen voor het verschaffen van vervangende reisdocumenten. SOS International zegt geen hulpverzoeken te hebben gekregen.

TUI en Doets Reizen bieden ook reizen aan naar Maui, maar zij laten weten daar nu geen vakantiegangers te hebben zitten. Ook hebben zij nu geen reis naar Maui op de planning staan.

Ontvang onze nieuwsbrief

Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

ANP

Continue Reading