Connect with us

Tech

ASML wil uitbreiden in Nederland, tekent intentieverklaring met Eindhoven, ‘kleur op de wangen’

Published

on

Economie22 apr ’24 14:00Aangepast op 22 apr ’24 19:54Auteur: Mark van Harreveld

ASML en de gemeente Eindhoven verkennen de mogelijkheden voor uitbreiding van de chipmachinefabrikant op Brainport Industries Campus (BIC) Eindhoven. Vandaag hebben beide partijen daartoe een intentieverklaring ondertekend. Daarmee gaan beide partijen de haalbaarheid onderzoeken om een locatie voor ASML te ontwikkelen op de campus. 

ASML wil uitbreiden in Nederland, tekent intentieverklaring met Eindhoven, ‘kleur op de wangen’

ASML en de gemeente Eindhoven verkennen de mogelijkheden voor uitbreiding van de chipmachinefabrikant op Brainport Industries Campus (BIC) Eindhoven. (ANP / Peter Hilz)

Het doel van deze LOI is in de eerste plaats om te komen tot een go-no go-besluit voor zowel de gemeente Eindhoven als ASML over het aangaan van onderhandelingen over een anterieure overeenkomst. ASML mikt op aanzienlijke groei en spreiding van activiteiten en geeft, zoals het bedrijf zelf stelt, ‘er de voorkeur aan om de kernactiviteiten in Nederland zo dicht mogelijk bij de bestaande locaties in Veldhoven te houden’. Dat bevordert de samenwerking tussen de teams en disciplines die nodig is om innovatie te stimuleren.

‘Een betekenisvolle stap die weer kleur op de wangen brengt’

Stijn Steenbakkers, wethouder Economie

‘Met deze intentieverklaring zetten we een betekenisvolle stap’, zegt wethouder Economie Stijn Steenbakkers van de gemeente Eindhoven. Volgens Steenbakkers gaat het om vier campussen met een totaal oppervlak van 100 hectaren. ‘Dat zijn 143 voetbalvelden waar ASML moet komen, het biedt werk aan twintigduizend mensen.’

Lees ook | Kabinet presenteert Operatie Beethoven: ‘Wil ook garanties ASML’

In zijn verklaring ‘verwelkomt’ ASML ‘de recente beslissing van het demissionaire kabinet om het Nederlandse investeringsklimaat te verbeteren’. Het bedrijf zegt te hopen dat de gepresenteerde plannen en investeringen door het parlement worden gesteund.

Voldoende stikstofruimte en stroom

Wethouder Steenbakkers wijst erop dat het vooralsnog om een intentieverklaring gaat en dat het nu ‘richting contractvorming en specificering’ gaat. ‘Als de gemeenteraad het in juni goedkeurt, dan moeten we voor het einde van het jaar een anterieure overeenkomst met ASML kunnen tekenen.’ Volgens Steenbakkers is er voldoende stikstofruimte om te bouwen, en zal er ook een oplossing gevonden worden voor de bottleneck van de stroomvoorziening. En wel door niet meer ouderwets elk bedrijf een losse aanvraag te laten doen, maar dat op campusniveau te doen, waarmee veel verbruik bespaard wordt.

Adriaansens: Hieruit spreekt vertrouwen in ons vestigingsklimaat

Adriaansens: Hieruit spreekt vertrouwen in ons vestigingsklimaat

Demissionair minister van Economische Zaken Micky Adriaansens noemt de intentie van ASML om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten op de Brainport Industrie Campus (BIC) in Eindhoven goed nieuws. ‘Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector. ASML behoort tot de top van de wereldwijde microchipindustrie.’

Lees ook | ‘Frans industriebeleid kan als magneet werken op ASML’

Die sector is volgens Adriaansens belangrijk voor het toekomstige verdienvermogen en werkgelegenheid van Nederland en draagt bovendien bij aan onze veiligheid en onafhankelijkheid van andere landen. ‘Niet voor niets heeft het kabinet in maart 2024 samen met de regio 2,5 miljard euro uitgetrokken om te investeren in de microchipsindustrie en in de regio Brainport Eindhoven. Daarmee investeren we in talent, bereikbaarheid en woningbouw.’

Positieve invloed

Het demissionaire kabinet heeft volgens Adriaansens enkele alternatieven gepresenteerd voor een aantal fiscale maatregelen die slecht uitpakten voor bedrijven als ASML. ‘We moeten blijven zorgen dat het voor bedrijven aantrekkelijk is om zich in Nederland te vestigen en hier te investeren. Bedrijven hebben voorspelbaar overheidsbeleid nodig dat niet steeds wijzigt. Nu en in de toekomst.’

ASML denkt dat zijn uitbreiding op BIC Noord een positieve invloed zal hebben op de regio en dat het de rol van de regio in de Europese hightech-industrie zal versterken. ‘Het zal waarschijnlijk leiden tot een aanzienlijke banengroei in alle 21 Brainport-gemeenten en daarbuiten – bij directe en indirecte leveranciers en andere producenten en dienstverleners.’

Investeringen via Brainportfondsen

Volgens de chipmachinefabrikant zal het bedrijfsleven, inclusief ASML zelf, ‘aanzienlijk’ bijdragen aan ‘sociale investeringen om duurzame en evenwichtige groei te garanderen’. Deze investeringen zullen gericht zijn op huisvesting, duurzame mobiliteit, onderwijs en algemene voorzieningen. Daartoe zijn vier zogeheten ‘Brainportfondsen’ aangekondigd op het gebied van mobiliteit, betaalbare woningen, talent en algemeen welzijn.

Lees ook | Vestigingsklimaat is zo slecht nog niet, maar kan beter, zeggen economen

Ook de verdere ontwikkeling van de huidige ASML-campus in Veldhoven gaat door zoals gepland. De komende jaren worden extra investeringen in productie- en kantoorlocaties op dit terrein verwacht.

Lees ook | Noodkreet ASML gehoord, miljardenimpuls voor regio Eindhoven

Overeenstemming over stedenbouwkundig ontwerp

Op Brainport Industries Campus komen de meest innovatieve, duurzame en succesvolle maakbedrijven uit de hightech maakindustrie samen. BIC ontwikkelt zich tot een campus in een natuurrijk gebied. De mogelijke uitbreiding van ASML op BIC Noord zal bijdragen aan het vervolmaken van BIC en biedt kansen om BIC sneller te ontwikkelen. Het grootste deel van de gronden (ongeveer 80 procent) van BIC is reeds in eigendom van de gemeente.

In juni wordt de intentieovereenkomst tussen de gemeente Eindhoven en ASML besproken in de Eindhovense gemeenteraad. Als de raad instemt en de gemeente en ASML overeenstemming bereiken over het stedenbouwkundig ontwerp en de samenwerkingsovereenkomst, kan de planologische procedure in werking worden gesteld. In juli neemt de raad een besluit over het behoud van het voorkeursrecht op grond in het gebied BIC Noord, die nog niet in eigendom is van de gemeente.

Continue Reading