Connect with us

Fashion

COSH! en Arnhem slaan de handen in elkaar rond uniek, lokaal en duurzamer modeklimaat

Published

on

AlgemeenARNHEM – Met trots kondigt COSH! aan dat Arnhem volledig gebruik maakt van al haar diensten en daarmee de duurzamere fashion kaart van Nederland verrijkt. De eerste mijlpaal van de samenwerking wordt gevierd op de ‘State of Fashion Biennale’ tijdens een Meet-up met de wethouder Nermina Kundic op 28 mei.  

Arnhem staat bekend als een modestad, mede dankzij ArtEZ, de wereldberoemde modeschool die de stad mee heeft gevormd tot een broedplaats voor getalenteerde ontwerpers, die meer duurzame keuzes als logisch uitgangspunt nemen én ze blijven maar al te graag in Arnhem hangen om er hun bedrijf uit te bouwen. Met de nieuwe samenwerking tussen COSH!, Mode Partners 025, Binnenstad Arnhem en de Gemeente Arnhem, wordt deze reputatie verder versterkt. Het aantal winkels in de tool wordt dan ook maar liefst verdubbeld sinds vorig jaar. Via de ‘screen my store’-tool van COSH! hebben alle Arnhemse winkels hun storeprofiel kunnen invullen, waarvan de eerste resultaten op 28 mei worden gepresenteerd. Dit najaar wordt ook de papieren shoppingroute gelanceerd tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week.

Niki de Schryver — founder COSH!: Arnhem vormt een unieke biotoop voor duurzamere mode en design. Het sterk uitgebouwd modeonderwijs inspireert hun alumni om lokaal te ondernemen. Dankzij een vruchtbare combinatie van eigen ateliers en daaraan gekoppelde winkels kunnen ondernemers lokaal succesvolle bedrijven uitbouwen zonder mee te moeten doen aan de globale markt of de ratrace van modebeurzen en internationaal verkopen of de te hoge huurprijzen in hoofdsteden. Lokale verankering, duurzame funderingen en creativiteit zijn hier key. De stad toont zo hoe lokaal op beperktere schaal ondernemen, de toekomst van de mode hervormt. Hier zie je hoe degrowth, leefbaar kan zijn voor de ondernemers.”

Tijdens de Meet-up op 28 mei komen 45 ondernemers uit Arnhem samen, vergezeld van enkele top influencers met duurzame focus uit Nederland. Wethouder Nermina Kundic zal het evenement officieel openen, gevolgd door een verwelkoming van Mode Partners 025 en een presentatie over de textielplannen van de gemeente. Niki de Schryver van COSH! zal inzicht geven in de ontwikkelingen binnen duurzame mode in Arnhem om daarna te inspireren voor het uitwisselen van ideeën rond duurzame mode in een gesprek met het publiek.

“Textiel heeft een grote impact op het milieu. Ook in Arnhem, want hier is de uitstoot van textiel vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van een kleine 12.000 huishoudens. Daarom willen we duurzame keuzes inzichtelijker en makkelijker maken voor alle ondernemers en consumenten. Arnhem is een creatieve stad waar vele duurzame mode-innovaties zijn bedacht. Duurzame mode is juist waar veel modeondernemers mee bezig zijn. En zo zetten we Arnhem als duurzame modestad nog meer op de kaart. Dat doen we door goed samen te werken.” Nermina Kundic, wethouder economie van de gemeente Arnhem.

“Mode Partners 025 draagt bij aan de positieve impact die mode heeft op sociale, culturele, economische en ecologische ontwikkelingen. Wij geloven in een eerlijker en duurzamer mode- en textielsysteem. We zien dat de kwaliteiten om dat te realiseren in Arnhem en in de regio volop aanwezig zijn. Wij geven de pioniers die hierin een belangrijke rol spelen graag een gezicht en een podium. Dat doen wij door onze kennis, ons netwerk en onze visie te delen.” Evert Burggrave, programmamanager Mode Partners 025.

Robby Bakker – Verbinder – Platform Binnenstad Arnhem*: “Arnhem wil een voortrekkersrol nemen als de stad van de duurzame(re) mode. De tweejaarlijkse mode biënnale en jaarlijkse modemaand in juni, met bijzondere aandacht voor Arnhemse modeontwerpers, speelt Arnhem een belangrijke rol in de verduurzaming van de mode-industrie. Het Platform COSH! versterkt deze ambitie. Het helpt ondernemers inzicht te krijgen in het duurzame karakter van hun label(s) en hun klanten krijgen meer inzicht en kunnen een bewuste keuze maken. Hiermee willen we een beweging veroorzaken naar een nog groter aanbod in Arnhem van duurzame(re) mode.”

Juni is modemaand in Arnhem

De hele maand juni staat in het teken van mode in Arnhem, met de ‘Nacht van de Mode’ op 8 juni als hoogtepunt. Die avond worden inspirerende activiteiten georganiseerd, wat Arnhem tot de ideale bestemming maakt voor een citytrip. De activiteiten en workshops van de ondernemers met duurzame insteek in het COSH! netwerk zijn gemakkelijk terug te vinden via de COSH!-evenementenkalender, die voortdurend wordt bijgewerkt.

Broedplaats voor duurzamere initiatieven

Arnhem blijkt vruchtbare grond, in het bijzonder voor upcycling-initiatieven. Lokale ondernemingen zoals Begane Grond en Fraenck blinken uit in creatief upcycling van materialen én sociale impact. Ook ontwerpers zoals Studio Elsien Gringhuis, het nieuwe tiS­Hoo en de high-end maatpakken van Aarden maken deel uit van het diverse COSH! aanbod van duurzame mode.

COSH! biedt consumenten de mogelijkheid om bewust te winkelen van lokale, luxe designers in het modekwartier Klarendal tot vintage concepten in de binnenstad, met extra aandacht voor merken die inzetten op slow fashion, zoals OSKA en Lijou Vintage.

Ook het internationaal gerenomeerd high-end sociaal, duurzamer en zo circulair mogelijk modemerk Hul le Kes maakt deel uit van het COSH! aanbod en scoort hiermee in de COSH! index de hoogste score van Nederland.

Praktische info

Kom naar de B2B Fas­hi­on Meet-Up op 28 mei 2024, een unie­ke samen­komst geï­ni­ti­eerd door de Gemeen­te Arn­hem, Plat­form Bin­nen­stad Arn­hem, Mode ­Part­ners 025 en COSH!. Deze Meet-up biedt een per­fec­te gele­gen­heid voor net­wer­ken met ande­re mode­on­der­ne­mers, het uit­wis­se­len van idee­ën, en het geza­men­lijk stre­ven naar een future proof toe­komst van Arnhem.

*Platform Binnenstad Arnhem is een samenwerking van Ondernemers Kontakt Arnhem, City Centrum Arnhem, Koninklijke Horeca Nederland Arnhem/Renkum, Hotel Overleg Regio Arnhem, Cultuur Netwerk Arnhem, Groot Winkelbedrijf Arnhem en Vereniging van Eigenaren Citycenter Arnhem.

Over COSH!

COSH! is een online platform dat consumenten helpt bij het vinden van duurzamere garederobe-keuzes en lokale duurzamere ondernemers. Met behulp van een unieke ratingmethode en index worden merken en winkels beoordeeld op basis van zeven, respectievelijk acht duurzaamheidscriteria en impactthema’s. Op deze manier maakt COSH! het makkelijker voor consumenten om bewuste keuzes te maken en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het Belgische platform is inmiddels actief in 4 landen.

Continue Reading