Connect with us

Bussiness

Getir verlaat Nederland – markt voor flitsbezorgers is sterk afgekoeld

Published

on

  • Flitsbezorger Getir kondigt zijn vertrek uit Nederland aan. Ook verlaat het bedrijf het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.
  • De markt voor flitsbezorgers groeide als kool tijdens de coronaperiode, maar koelde de afgelopen jaren sterk af.
  • Met het vertrek van Getir zal ook haar merk Gorillas uit Europa vertrekken.
  • Lees ook: De 10 belangrijkste redenen waarom startups falen

Flitsbezorger Getir heeft aangekondigd uit Nederland te vertrekken. Ook het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten worden verlaten, heeft het bedrijf naar buiten gebracht. Met het vertrek van Getir zal ook haar merk Gorillas uit Europa verdwijnen.

Tijdens de coronapandemie groeiden flitsbezorgers van boodschappen nog sterk. Maar die markt is inmiddels sterk afgekoeld door de onzekere economie en inflatie, waardoor consumenten minder snel geld uitgeven. Ook is er felle concurrentie op de markt voor boodschappenbezorging.

In augustus vorig jaar maakte Getir nog bekend 2500 banen te schrappen, wat neerkwam op ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand. Ook zei Getir toen dat het bedrijf vertrekt uit meerdere Nederlandse steden omdat het aantal bestellingen erg beperkt was. De flitsbezorger was nog wel actief in Amsterdam, Amstelveen, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Utrecht.

Getir zet zinnen op Turkije

Getir stelt zich in een persbericht extra te willen op de Turkse thuismarkt, waar zij “het beste gepositioneerd is om haar bezorgdienst verder te laten groeien”. Het flitsbezorgbedrijf meldt tevens nieuwe financiering te hebben opgehaald, bedoeld om de Turkse plannen vaart te geven.

Welk bedrag Getir ophaalt, communiceert de flitsbezorger er niet bij. Het geld is afkomstig van het Arabische investeringshuis Mubadala en het Zwitserse G Squared.

De markten waaruit Getir vertrekt, zijn verantwoordelijk voor 7 procent van de wereldwijde omzet. De Amerikaanse onlinesupermarkt FreshDirect, een dochteronderneming van het in 2015 opgerichte bedrijf, blijft wel actief in de VS.

Getir verliet Zuid-Europese landen al eerder

Vorig jaar nam Getir al afscheid van Italië, Spanje en Portugal. Toen waren er ook al berichten in zakenmedia dat het bedrijf een vertrek uit Nederland overwoog. Onlangs meldde de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen dat een vertrek uit Nederland aanstaande was. Het bedrijf zelf wilde toen nog niet reageren op die marktgeruchten.

Getir laat weten dat medewerkers maandag worden geïnformeerd over het vertrek. “Getir wil graag al haar medewerkers bedanken voor hun inzet en bijdrage aan de groei van het bedrijf”, stelt de onderneming in een verklaring.

LEES OOK: Zo verklein je de kans dat je startup faalt

Continue Reading