Connect with us

Horoscope

Honderdduizenden huurwoningen goedkoper, Kamer stemt in met huurwet

Published

on

De Wet betaalbare huur is aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

Het draait allemaal om een puntenstelsel dat de maximale huurprijs bepaalt. Dat geldt onder de nieuwe wet tot en met 186 punten oftewel ruim 1100 euro. Op dit moment is dat nog 147 punten, zo’n 880 euro. 

Huurders moeten nu naar Huurcommissie

Door die uitbreiding moeten de huren van honderdduizenden woningen dalen. Daarnaast wordt dit zogeheten woningwaarderingsstelsel dwingender: nu moeten huurders nog zelf naar de Huurcommissie stappen voor een lagere huur, straks mogen gemeenten ook handhaven.

Met name VVD en BBB zijn bezorgd dat verhuren straks niet meer winstgevend is, waardoor investeerders hun panden massaal verkopen en de bouw van nieuwe woningen afneemt. De Jonge vindt dat zijn wet een balans treft tussen belangen van huurders en verhuurders, en ziet de mogelijke verkoop van woningen als correctie op de eerdere opkoop van woningen door investeerders.

‘De wet grijpt fors in’

De Eerste Kamer moet zich nog over de wet buigen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Als dezelfde partijen in de senaat voor stemmen als in de Tweede Kamer, zou de wet ook daar een meerderheid halen.

De wet kwam er niet zonder slag of stoot, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachters. “De wet grijpt fors in in de vrije markt. Te fors, vinden tegenstanders van de wet. Bovendien bestaat de vrees dat verhuurders massaal hun bezit zullen verkopen. In dat geval wordt nog niet het beoogde doel bereikt van meer betaalbare huurwoningen.”

‘Eind aan woekerhuren’

Ook voorstanders van de wet kunnen niet garanderen dat dit niet gebeurt, weet Schreinemachers. “Maar zij vinden de huurprijzen zo ver doorgeschoten dat ze dat risico voor lief nemen. Als de wet wel een succes is en een eind maakt aan woekerhuren, is dit de eerste grote concrete maatregel die er met steun van de nieuwe Tweede Kamer doorheen komt die de bestaanszekerheid van veel mensen zal verbeteren.” 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Continue Reading