Connect with us

NBA

Liveblog: Volg hier het kwalificatietoernooi van de 3×3 Vrouwen

Published

on

In dit liveblog volg je de ontwikkeling van onze 3×3 Vrouwen, die zich in Hong-Kong proberen te plaatsen voor de Olympische spelen. Kom regelmatig terug voor de laatste uitslagen en stats, en links naar de livestreams.

(Alle beelden in deze blog, tenzij anders vermeld, via FIBA3x3.basketball)

Livestream Vrouwen Dag 3

Game 4: Nederland – Polen (12-20)

Nederland verliest terecht en afgetekend van een enorm sterk Pools team. Op 3 mei vindt het volgende OKT plaats voor de ploeg van coach Kovacevic. Reacties op dit toernooi zullen te zijner tijd volgen.

45 sec – Nederland moet wel tweetjes schieten. En die vallen niet, komen eigenlijk amper dichtbij. Polen wordt beloond voor een goed gameplan waarin topscorer Noor Driessen nooit in een ritme kon komen. Nederland moet zijn meerdere erkennen en hergroeperen voor het volgende OKT.

1.41 – Janis Boonstra doet weer haar ding van de vrije worplijn: 19-10 maar het is too little, too late.

2.10 – De afstandschoten van Nederland komen ook niet in de buurt, terwijl Polen gemakkelijke scores blijft creëren. Het is simpelweg niet de dag van de Orange Lions: 17-8 Polen en dit voelt gespeeld.

3.19 – Eén vrije worp raak voor Janis. Die knokt hard voor een rebound en mag wéér naar de lijn. Twee raak, 14-7.

3.54 – Aanvallende fouten en gemiste lay ups schrijven tot nu toe het verhaal van deze wedstrijd. Nederland kan maar niet in een ritme komen en stuurt Polen opnieuw naar de FT-line. 14-4.

5.15 – 11-4 Na een vrije worp, offensive rebound en lay up voor Polen. Nederland graaft een gat dat nu al te diep lijkt om uit te klimmen. Maar deze vrouwen hebben vaker tegen een achterstand aangekeken.

5.57 – Loyce Bettonvil begaat Nederland’s zesde fout. Ook die minibattle gaat richting de Oost-Europeanen. Na een Poolse scoren antwoordt Bettonvil, maar dit kan geen heen-en-weer game worden. 9-4.

6.28 – Janis Boonstra met belangrijk werk. Ze scoort inside, verdedigt daarna haar tegenstander de achterlijn over. 8-3, maar Nederland begaat een offensive foul. Slordige game, maar we zijn nog niet halverwege.

7.16 – Weer een tweetje Polen, weer een miss voor Nederland. Dat is een probleem, het is inmiddels 7-2 en Polen gaat naar de lijn voor een vrije worp.

7.51 – Het momentum gaat even Polen’s kant op. Zij krijgen inside goede kansen die Nederland tot nu toe niet weg kan nemen.

8.28 – Jorritsma en Driessen kunnen de tweepunter niet vinden met twee behoorlijke misses. Hopen dat het schot later deze game wél gaat vallen. Polen leidt met 3-2 maar mist gelukkig een lay up.

9.19 – Mooie inside scores van Driessen en Jorritsma maken alweer gelijk. Loopfout Polen, dus we hebben de bal alweer.

9.52 – Polen begint met een tweetje. Janis Boonstra post Polen op, dwingt de fout af. Nederland zag er tegen Azerbaijan vrij klein uit. Dit lengteverschil is verwaarloosbaar.

9.55 uur: Azerbaijan verslaat Hongarije en puncht zo het eerste ticket naar de finale. Nederland versloeg ze al, maar Tiffany Hayes zat die wedstrijd langs de kant met een blessure. De guard van Azerbaijan zag er smooth uit, dus Nederland zal er een enorme kluif aan hebben in de finale.

Coach Maksim Kovacevic in een reactie na dag 2: “We zijn nog twee wedstrijden van de droom verwijderd. Dat is Parijs. De meiden zijn er klaar voor. Ze gaan laten zien waar al die voorbereiding goed voor was. Als we de basis goed uitvoeren en niks geks doen, dan krijgen we het resultaat waar we voor kwamen.”


Livestream Vrouwen Dag 2

Game 3: Nederland – Azerbaijan (15-11)

Boxscore

Noortje Driessen: “We wilden zeker eerste worden in de poule en gaven dus alles. We hadden het lastig in het begin maar bleven doorzetten. Het is goed voor ons zelfvertrouwen dat we er drie op rij winnen. Nu gaan we ons klaarmaken voor morgen. Ik denk dat we er klaar voor zijn.”

12 sec: Simpel gameplan voor Nederland: geen tweetjes weggeven. Dat lukt, en Nederland hoeft zelf niet eens meer te scoren. Ballgame! 15-11 voor de Nederlandse vrouwen, met de kanttekening dat Nederland véél vrije worpen en lay ups gemist heeft. Genoeg ruimte voor verbetering dus, hoewel we ‘gewoon’ eerste worden in de poule.

52 sec: Bettonvil lijkt de wedstrijd op slot te gooien bij 14-11, vooral omdat Noor bij de volgende aanval vrije worpen afdwingt. Één op twee: 15-11.

1:17 – Heerlijke assist van Noortje Driessen. Na de fake pass dropt ze de bal alsnog bij Janis voor de easy score: 13-10.

1:43 – Weer een belangrijke rebound van Janis! Zij ruimt een Nederlands miss op voor een gemakkelijke score. 12-10 Nederland en de wedstrijd is nog lang niet gespeeld.

2:40 – Twee vrije worpen voor Janis Boonstra, nadat ze hard inside drivet na een goede ball fake. Ze mist ze allebei – Azerbaijan blijft in de wedstrijd.

3:10 – Azerbaijan scoort drie onbeantwoorde punten. Noor stopt het bloeden met een goede score inside. 11-9.

3:39 – Lay up Janis, aanvallende rebound van opnieuw Janis en een twee van Bettonvil. Met Noortje Driessen op de bank neemt ze de offense even over, op weg naar de voorsprong! 10-6 Nederland.

4:17 – Na een gemiste open lay up van Driessen lokt Loyce Bettonvil de fout uit. Twee vrije worpen, één raak, 7-6 voor Nederland.

4:56 – Janis Boonstra moet véchten tegen de veel grotere Walker. Sterke rebound van Janis, die goed standhoudt tegen de dominante Walker.

6:06 – Noortje Driessen drivet de tanden van de Azerbaijan defensie in en finisht. Nederland leidt met 6-5. We zijn bijna halverwege, maar Nederland heeft een enorm voordeel in foutenlast. Azerbaijan staat namelijk al op zes fouten.

7:48 – Een twee van Noor Driessen geeft Nederland wat lucht (5-3), maar Azerbaijan antwoordt direct. Ook deze wedstrijd begint erg close voor Oranje.

8:40 – Julia Jorritsma opent de score met een twee. Azerbaijan post vervolgens Walker (opnieuw) op. De center is een uitdaging voor het veel kleinere Nederlandse team.

9:28 – Na een halve minuut speeltijd is het nog 0-0. Loyce Bettonvil begint agressief, met twee tweepuntpogingen die helaas nèt mis gaan.

— Gametime —

11.45 uur: We gaan zo beginnen. De wedstrijd tegen Azerbaijan bepaalt wie er eerste wordt in de poule en zo de sterkste tegenstander in de halve finale ontloopt. Dus ook al gaat Nederland sowieso door: er is genoeg om voor te spelen in deze laatste poulewedstrijd.

Game 2: Nederland – Chili (16-13)

Winst in Game 2! 16-13. Niet de mooiste wedstrijd, wel het mooiste resultaat en een knappe comeback. Noortje Driessen met 8 punten opnieuw topscorer, ook Loyce, Julia en Janis komen tot scoren. Het belangrijkste is dat Nederland met deze winst zeker is van de halve finales! De wedstrijd tegen Azerbaijan zo meteen bepaalt wie er eerste wordt in de poule.

Boxscore

9.54 uur: Bettonvil opnieuw! 14-13 Nederland na een drive van Loyce. Janis Boonstra met een hele belangrijke rebound, Noor vrije worp (15-13), nóg een vrije worp (16-13). Zes seconden te gaan.

3x3Vrouwen-Game2-Loyce-Game2

9.53 uur: Loyce maakt gelijk! Comeback in de maak! Nederland lijkt nu echt te snel voor Chili, dat een knappe wedstrijd zonder wissel speelt en dus helemaal stuk zit. 13-13, Nederland met de bal. Nu winnen = morgen halve finale spelen.

9.52 uur: Turnover Chili, weer een paar scores van Noor! Het is 12-13 voor Chili met 52 seconden te gaan.

9.50 uur: Lockdown D van Janis dwingt weer een schotklokzoemer af bij Chili. Noor met de lay up (10-12 achter), maar ze schuift haar pivotvoet en wordt teruggefloten voor de loopfout.

9.48 uur: De twee wil maar niet vallen voor Nederland. Julia en Janis missen een paar schoten terwijl Chili wél een acrobaten lay up raak mikt. 12-9 Chili.

9.46 uur: Chili blijft maar scoren! Loyce Bettonvil antwoordt wel, maar met 3.18 te gaan kijkt Nederland tegen 2 punten achterstand aan: 11-9 voor de Zuid-Amerikanen.

9.43 uur: Chili breekt het momentum met een diepe twee, maar Nederland sluit weer aan. Toch is het 9-8 voor Chili, dat zoals de commentator opmerkt boven zijn niveau lijkt te spelen.

9.41 uur: Julia Jorritsma met de gelijkmaker! Na net een twee te hebben gemist twijfelt ze geen seconde om de trekker over te halen. 6-6, terwijl Noor Driessen alweer op weg is naar de vrije worplijn.

3x3Vrouwen-Game2-Janis-April2024

9.39 uur: Nederland trekt de defense aan: schotklok voor Chili. Janis Boonstra faket Chili uit de schoenen, drivet naar de cup en krijgt een vrije worp. Nog altijd 6-4, maar de Nederlandse time out van net lijkt te hebben geholpen.

9.37 uur: Na een gemiste drie van Loyce Bettonvil en dito lay up van Driessen weet Chili wel (weer) te scoren. Klein gaatje voor de tegenstander: 6-3, na een geraakte vrije worp voor de Chilenen.

9.35 uur: Noor en Julia Jorritsma scoren mooie drives, maar Chili lijkt van een ander kaliber dan Mongolië gisteren. Nederland komt niet zomaar door dit grote team heen: 3-3.

9.32 uur: De eerste Nederlandse score komt van Noortje Driessen. Zij maakt met een knappe drive gelijk (1-1). Met contact. De scheidsrechters laten veel toe in de openingsfase.

9.30 uur: Chili heeft met 14-17 van Azerbaijan verloren en moet deze wedstrijd winnen om zicht te houden op Parijs. Eens kijken hoe onze tegenstander uit de startblokken komt.

9.25 uur: We zijn live! Coach Maksim Kovacevic laat in een reactie weten blij te zijn met de resultaten van dag 1. “Sterk beginnen is belangrijk. De eerste minuten waren we wat gespannen, dat is te verwachten. Dat heeft elk team. Maar toen we dat overkwamen speelden we agressief en scherp. Zij konden ons tempo niet bijhouden, zowel verdedigend als aanvallend. Chili en Azerbaijan komen eraan, andere teams. Ze hebben sterke, lange speelsters dus we zullen moeten aanpassen. Hopelijk kunnen we doorgaan waar we zijn gebleven.”


Livestream Vrouwen Dag 1

Game 1: Nederland – Mongolië (20-7)

10.35 uur: Janis Boonstra: “Natuurlijk waren we nerveus. Het was een lastig beginnen, maar we waren geduldig en na een paar minuten kwam het spel naar ons toe en speelden we onze eigen game. De sfeer van het team is goed, maar morgen is een nieuw toernooi, een nieuwe wedstrijd. We pakken het wedstrijd voor wedstrijd en zullen werken voor wat we waard zijn.”

3x3Vrouwen-OKT-Game1-Noor-april2024

10.33 uur: Noor Driessen mist twee vrije worpen om de wedstrijd op scores te finishen. In plaats daarvan raakt de klok 0.00. Nederland wint met 20-7, met Noor (13 pts) als overduidelijke MVP.

Boxscore Game 1

10.30 uur: De uitkomst is mooi, de wedstrijd minder. Ook Loyce Bettonvil gaat naar de vrije worplijn (twee raak), nadat Mongolië z’n dertiende (!) fout maakt. Een post up van Jorritsma maakt 17-4. Een bankshot tweetje (17-6) gaat geen verschil maken, vooral doordat Driessen opnieuw scoort voor 18-6.

10.27 uur: Wéér drie drives voor Noor. Één score, één keer twee vrije worpen, wéér een lay up. Allemaal raak: 14-4. De game lijkt gespeeld.

10.25 uur: “Thad lead is blowing up“. Opnieuw een drive voor Julia Jorritsma. We zijn in dubbele cijfers beland: 10-4 met drie en een halve minuut te gaan.

10.23 uur: Driessen lijkt Nederland naar de overwinning te gaan trekken. Twee vrije worpen maken 9-4 en Mongolië komt amper aan goede aanvallen toe. Sterke defense van de Nederlanders!

10.20 uur: Janis Boonstra en Noor Driessen zorgen met hun lengte inside voor de voorsprong. Met verschillende aanvallende rebounds en twee scores slaan ze een gaatje: 7-4.

Vrouwen-OKT-Game1-Julia-april2024

10.16 uur: Mooie sequence voor Julia Jorritsma, die een knap block opvolgt met een mooie drive. Een vrije worp van Loyce Bettonvil zet Nederland op voorsprong: 5-4.

10.14 uur: Een slordige turnover van Nederland leidt tot een open tweetje voor Mongolië: 3-3, waarbij alle Nederlandse punten voor Noor Driessen waren. Mongolië wel in foutenlast: 6 stuks, dus free throws coming up.

10.10 uur: Een gelijk opgaand begin. Mongolië gaat goed om met de Nederlandse verdediging maar moest al een paar keer aan de noodrem trekken. Na een dikke minuut staat het pas 1-1 en is het wachten op de eerste spectaculaire scores.

10.00 uur: Azerbaijan – Chili eindigt in 17-14 voor Azerbaijan. Wat een foutenfeest. De twee andere tegenstanders van Nederland lieten geen sterke indruk achter in hun eerste wedstrijd. Laten we hopen dat ons team betere defense en efficiëntere aanvallen laat zien.

9.45 uur: Het is bijna tijd voor de eerste wedstrijd! Nederland treft Mongolië: een relatief onbekende tegenstander. Maakt niet uit: het team zegt vooral ‘van eigen kracht‘ uit te moeten gaan, om te winnen.

Continue Reading