De brancheorganisatie voor datacenters Dutch Data Center Association (DDA) heeft vandaag – op Nationale Datacenter Dag – het jaarlijkse ‘State of the Dutch Data Centers’ rapport uitgebracht. Het rapport wil de Nederlandse datacentermarkt inzichtelijk maken en laten zien dat datacenters aan de grondslag liggen van de brede welvaart van onze maatschappij.

Het volledige rapport in print wordt gratis meegestuurd met de volgende uitgave van ChannelConnect die 4 juli verschijnt.

De digitale infrastructuur is de ruggengraat van onze digitale economie, zegt de DDA. “In een recent rapport van Ministerie van EZK wordt aangeduid dat de welvaartsbijdrage van de digitale infrastructuur 25 miljard euro bedraagt. Daarnaast maakt de digitale infrastructuur (waar datacenters een groot onderdeel van zijn) ook welvaart in de bredere zin mogelijk. Een hoogwaardige, betrouwbare, en veilige digitale infrastructuur faciliteert innovatieve en efficiënte bedrijfsprocessen en dienstverlening. Kortom, alle sectoren in Nederland profiteren van een sterke datacentersector.”

Het State of the Dutch Data Centers rapport brengt deze sector (specifiek datacenters) in kaart. Daaruit blijkt dat de sector, en de bijdrage aan het BBP, zal blijven groeien. “Deze groei komt echter in gevaar door verschillende uitdagingen in de maatschappij,” zegt de DDA. “Het marktrapport schetst dat het nijpende personeelstekort en de onzekerheid op het stroomnet de twee grootste uitdagingen zijn voor de Nederlandse datacenter-sector.”

Powering Progress

De tiende editie van State of the Dutch Data Centers heeft als thema Powering Progress. Hiermee wil de brancheorganisatie aangeven dat zonder verdere versterking van Nederlandse datacenters een positie als digitale koploper en digitale welvaart niet mogelijk is. “Datacenters vormen de basis van alle digitale ontwikkelingen en innovaties, zichtbaar in vrijwel alle sectoren.”

Traditiegetrouw komt het rapport uit op Nationale Datacenter Dag. Datacenters door heel Nederland openen deze dag hun deuren voor het grote publiek. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen achter de schermen van het internet. Stijn Grove, directeur van de DDA: “De vanzelfsprekendheid van uitstekend internet zorgt ervoor dat we niet altijd stilstaan bij de oorsprong. De wereld van datacenters is voor velen onbekend waardoor de functionaliteit en het belang niet altijd duidelijk is. Met dit initiatief willen we mensen laten zien dat datacenters verweven zijn met onze maatschappij en onmisbaar zijn voor de Nederlandse economie.”

Op de foto: Overhandiging van het rapport bij het datacenter van Smartdc die deelneemt aan Nationale Datacenter Dag. Links: Stijn Grove Directeur Dutch Data Center Association. Rechts: Daley Jager, Manager Datacenters EMEA Smartdc.

Door -Redactie-