Connect with us

Infra

Nog geen beweging in cao-onderhandelingen Bouw&Infra – Nieuws | CNV Vakmensen

Published

on

Herstel van de koopkracht! Dat moet wat CNV Vakmensen betreft dé pijler zijn onder een nieuwe cao Bouw en Infra. We hebben een inhaalslag te maken.  De ontwikkeling van de inflatie heeft een diepe krater geslagen in de koopkracht van werknemers. Daarom wil CNV Vakmensen dat de lonen met € 100,- bruto en 8% omhoog gaan. Natuurlijk wil CNV Vakmensen meer regelen tijdens deze onderhandelingen.

Aantrekkelijk blijven als sector

Wat CNV Vakmensen betreft worden de lonen met €100 per maand en 8% verhoogd. Door een deel van de verhoging in een vast bedrag uit te keren, willen we met name de laagste loonschalen ondersteunen. Als bond vinden wij het belangrijk dat de mensen die dat het hardste nodig hebben, het meest worden geholpen. Uit ons onderzoek is gebleken dat 29% van de werknemers onvoldoende inkomen heeft om rond te komen. Dat vinden we als bond een onaanvaardbare situatie.

Eerder stoppen met werken

Tijdens onze toelichting hebben we nogmaals benadrukt dat we de regeling Vervroegde Uittreding (RVU) ook na 2025 willen handhaven. Ook hebben we er op gewezen dat de regeling breder toegankelijk moet worden. Het is goed te weten dat we voor een verlenging na 2025 ook de politiek voor nodig hebben. CNV Vakmensen zet alles in om ook deze kanalen te beïnvloeden.

Rechtvaardige afspraken voor UTA-medewerkers

Tijdens de tweede onderhandelingsronde hebben werkgevers aangegeven niet te begrijpen waarom we als bond ons inzetten voor de belangen van UTA-werknemers. Werkgevers wekken tot op heden de indruk de uitkomsten van het ‘Berenschot UTA-onderzoek’ naast zich neer te leggen. Sterker nog, zij lijken de uitkomsten te negeren en dat is voor CNV Vakmensen onacceptabel.

In 2004 zijn Bouw en UTA cao in elkaar geschoven tot één cao. Destijds is afgesproken arbeidsvoorwaardelijke verschillen geleidelijk weg te nemen.

Top op de dag van vandaag lopen UTA-medewerkers ondanks die afspraken nog steeds achter qua arbeidsvoorwaarden. Dit is recent nog eens uit een onafhankelijk onderzoek van bureau Berenschot gebleken en bevestigd. Daarom willen we de cao onderhandelingen aangrijpen om dat zoveel mogelijk recht te trekken.

Inleveren roostervrije dagen

Tijdens het toelichten van de voorstellen hebben werkgevers een nieuw voorstel toegevoegd. Het voorstel van werkgevers is dat alle bouwplaats- en uta medewerkers 5 roostervrije dagen inleveren en daarvoor 2% loon ontvangen. Dat voorstel hebben wij naar de prullenbak verwezen.

Hoe nu verder?

Op maandag 30 oktober 2023 worden de cao-onderhandelingen voortgezet. Op verzoek van werkgevers hebben we de geplande onderhandelingen van 24 oktober 2023 geannuleerd en daar hebben we gelet op de aard van het verzoek mee ingestemd.

Cao-online

Wil jij iets kwijt over de onderhandelingen, heb jij een vraag of wil je de voorstellen van CNV en van de werkgevers nog eens lezen? Op de cao-pagina Bouw & Infra staat de cao-tijdlijn. Je kunt daar bij alle stappen in het cao-traject jouw vragen stellen en reageren. Ook vind je daar alle info over de onderhandelingen. Ga naar jouw-cao-tijdlijn.

Krijg jij deze nieuwsbrief per post? Ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/cao en tik Bouw in het zoekveld, dan vind jij jouw cao-pagina. Ook is het belangrijk om in MIJNCNV te controleren om jouw e-mailadres te controleren of toe te voegen zodat jij al het nieuws snel en digitaal krijgt

Maak je collega lid

Hoe meer leden hoe beter het is om een goed resultaat te bereiken. Als jij nu jouw collega lid maakt dan ontvang jij per door jou ingeschreven lid een cadeaubon t.w.v. € 20,-. Het nieuwe lid betaalt voor het eerste half jaar € 20,23 in totaal en kan meteen gebruik maken van alle diensten. Ga naar de actie-site

Mede namens Evert van der Steege, kaderlid en Jelmer Hoogland, bestuurder.

Met vriendelijke groet,

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar cao Bouw en Infra
E: g.lokhorst@cnvvakmensen.nl
M: 06-51202970

 

Continue Reading