Connect with us

Infra

NOS: kabinet maakt miljard euro vrij om techbedrijven in Eindhoven te houden

Published

on

Ik vraag me af of je uit de omgeving komt. ASML geeft in de regio Eindhoven ontzettend veel terug aan de maatschappij. Van samenwerkingen met scholen om puur techniek onder de aandacht te brengen, tot het sponsoren van studententeams om innovaties te ontwikkelen die niet bij ASML passen, maar ASML wel als belangrijke maatschappelijke bijdrage ziet.

ASML betaalt ook ontzettend veel voor de omgeving: van het sponsoren van lokale kermissen en dorpsfeesten, tot het meebetalen aan het aanleggen van wegen, of garant staan voor woningbouwprojecten.

Daarbij is ASML dusdanig groot dat een heel groot deel van de regio, al dan niet direct, afhankelijk is van ASML. Er zijn ontzettend veel leveranciers voor ASML, voor zowel de producten die ze maken, als voor de faciliteiten die ze nodig hebben. Zonder ASML zou een enorm deel van deze lokale, kleinere bedrijven, geen bestaansrecht hebben.

Als er een groot, Nederlands, beursgenoteerd bedrijf is dat niet aan het graaien is uit de maatschappij, dan is ASML het wel. Ja, ze krijgen vast een hoop subsidie voor de ontwikkeling van hun machines. Echter ziet ASML hun maatschappelijk belang ook, in tegenstelling tot sommige oud-Nederlandse bedrijven die inmiddels naar het VK zijn verhuisd (Shell, Unilever) en dat alleen maar doen om hun aandeelhouders te paaien.

ASML is absoluut geen graaibedrijf. Ze leveren een grote maatschappelijke bijdrage in de regio, iets wat ik een een hoop andere beursgenoteerde bedrijven niet zie doen. Deze bijdrage is absoluut niet verplicht, maar toch denkt ASML dat die bijdrage leveren beter is dan winsten alleen maar uitkeren aan aandeelhouders (“graaien”), en als het tegenzit meteen verhuizen naar het buitenland. In tegenstelling tot Shell of Unilever kijkt ASML wel wat Nederland kan bieden i.p.v. voor de winst te gaan en te vertrekken.

Ik hoop dat je je echt even verdiept in wat de gevolgen zijn als een bedrijf als ASML zou vertrekken. Ja, het is ook in hun eigen belang om dingen in de regio te sponsoren en maatschappelijke steun te bieden, maar je kan er als bedrijf ook voor kiezen om dat niet te doen en alleen maar te profiteren, iets waar ASML dus overduidelijk niet voor kiest.

[Reactie gewijzigd door marzman95 op 26 maart 2024 11:16]

Continue Reading