Connect with us

Horoscope

Overname VMware door Broadcom: Grote onduidelijkheid over…

Published

on

Eén van de maatregelen vanuit VWware is de overschakeling van het traditionele perpetual licensing-model naar een meer flexibele subscription-based variant. Deze ontwikkeling is niet uniek voor VMware. Andere bedrijven maakten eerder al met succes de overstap naar subscription based-licenties. Met de overname van VMware door Broadcom, wordt deze trend verder versneld. Hoewel de exacte impact momenteel nog onduidelijk is, lijkt het erop dat bedrijven met aanzienlijke extra kosten geconfronteerd worden.

Het grootste verschil met het huidige licentiemodel is dat losse producten niet meer worden aangeboden maar alleen in een samengestelde bundel worden verkocht. Sommige klanten komen daardoor voor een voldongen feit te staan. Ze moeten producten afnemen die ze niet gebruiken. Anderzijds betekent het voor klanten die nu nog alleen losse producten afnemen dat zij wellicht goedkoper uit zijn. Daarom is dit het uitgelezen moment om de onderliggende infrastructuur van je applicaties te heroverwegen en te evalueren of andere oplossingen mogelijk beter aansluiten bij de specifieke behoeften van jouw organisatie.

Navigeren door onzekerheid: goede voorbereiding en kansen benutten

Of het nu gaat om functionaliteit of de impact op de kosten; veranderingen brengen altijd consequenties met zich mee. De aanstaande verandering van het VMware-licentiemodel gaat elke organisatie raken. Om een wel overwogen beslissing te nemen, moet je alle mogelijke scenario’s op een rijtje zetten om de juiste beslissing te kunnen nemen voor jouw specifieke situatie. Iets dat in eerste instantie kostenefficiënter lijkt, kan uiteindelijk duurder uitpakken. In de volgende drie scenario’s lichten we mogelijke keuzes toe:

1. Overstappen op het nieuwe licentiemodel

Niet elke verandering is noodzakelijk en als het huidige systeem goed functioneert, kan ondanks de mogelijke kostenstijging het behoud ervan een legitieme keuze zijn. Inzicht in de kosten en benodigde functionaliteit voor jouw specifieke situatie is hierbij essentieel. Consolideren van de omgeving is hierbij een voorwaarde.

2.Versnel een bestaand Cloud-initiatief

Het versnellen van een Cloud-initiatief is een andere overweging. Het voordeel van de Cloud is flexibiliteit en schaalbaarheid. Daarnaast biedt het ontelbare services waar jouw organisatie mogelijk van kan profiteren. De kosten van de Cloud ten opzichte van het nieuwe licentiebeleid van VMware komen hiermee mogelijk in een ander perspectief te staan.

3. Overstappen naar een ander platform

Dit is een ingrijpende verandering, maar als het einde van de levenscyclus van het huidige platform nadert, kan overstappen naar een ander platform een slimme keuze zijn. Het is wel zaak verschillende passende alternatieven eerst goed te onderzoeken. Dit is het uitgelezen moment om de vergelijking tussen de verschillende platformen nog eens te maken en kostenbesparing op de lange termijn te realiseren.

Nu je een beeld hebt van de verschillende scenario’s die er zijn, moet je nog een paar stappen zetten om te beslissen hoe je met de gevolgen hiervan omgaat en hoe je de impact van dit alles bepaalt. Begin met het grondig in kaart brengen van de omgeving. Neem vervolgens de tijd om je huidige licentiestructuur te bestuderen en controleer of je VMWare-partner nog steeds dezelfde status heeft. Evalueer tot slot wat de effecten van de nieuwe licentiestructuur zijn op het gebruik van je huidige producten. Door al deze stappen te zetten, neem je uiteindelijk een weloverwogen besluit.

Katalysator voor het verkennen van nieuwe mogelijkheden

Kortom, de huidige veranderingen in het licentiebeleid van VMware kunnen een katalysator zijn voor organisaties om hun opties te heroverwegen en alternatieven te onderzoeken. In plaats van een obstakel kan deze periode van verandering een stimulans zijn voor innovatie en het verkennen van nieuwe mogelijkheden op het gebied van virtualisatie en Cloud-technologie. Het is voor organisaties daarom cruciaal een goede afweging te maken tussen de financiële impact van additionele VMware-kosten en een ingrijpend project als de vervanging van het huidige platform.

Door: Tomas ten Dam, Network Consultant bij YaWorks

Continue Reading