Connect with us

Horoscope

Rijkswaterstaat gaat deel van Noorderpier Hoek van Holland voorlopig afsluiten

Published

on

Door Tom van Ooijen

Dat betekent dat er voor wandelaars en andere bezoekers nog 800 meter van de 1.400 meter overblijft en dat het echt tussen de zee doorlopen niet meer mogelijk is.

Als reden geeft Rijkswaterstaat op dat de veiligheid van de wandelaars hier in het geding is. 

“Het is een feit dat de Noorderpier bij hoge waterstanden (springtij) of bij storm kan overstromen. Echter; ook door hekgolven van voorbijvarende schepen kan dit worden veroorzaakt. Hekgolven, in combinatie met overstromen van de pier, hebben regelmatig ongevallen veroorzaakt, ook tijdens zomerse omstandigheden en lagere waterstanden.”

Volgens Rijkswaterstaat heeft de Zeehavenpolitie een lijst opgesteld met officieel opgetreden incidenten: “Hieruit blijkt dat er sinds 2000 zeer regelmatig sprake is van een onveilige situatie op de pier waarbij (zwaar)gewonden vallen.”

Rijkswaterstaat geeft aan dat de Noorderpier geen wandelfunctie heeft maar als golfbreker dient. “Deze wordt ook onderhouden op het niveau dat hierbij hoort”, iets dat zou blijken uit de scheuren op het wegdek van de pier.

Rijkswaterstaat vindt dat de huidige bebording die waarschuwt voor het overstromingsgevaar te weinig impact heeft en dat een combinatie mens-pier niet altijd een juiste is.

De afsluiting is voorlopig voor 2024 en 2025, in die tijd zal ook gemonitord worden of dit afdoende is of dat met andere beveiligingsmaatregelen de afsluiting zou kunnen verdwijnen.

Jacco van Dam, voorzitter van de Dorpsraad, is verbijsterd. “Er is geen enkel overleg of signaal geweest dat dit zou gaan gebeuren. De Noorderpier is een belangrijke trekpleister voor ons dorp. Ook strandexploitanten zijn vandaag (dinsdag red.) pas geïnformeerd. Ik weet zeker dat er ook andere oplossingen mogelijk zouden zijn. Denk daarbij aan het afsluiten wanneer het stormseizoen begint. Dit is weer een typisch voorbeeld van iets opgelegd krijgen zonder overleg, in dit geval door Rijkswaterstaat.”

Continue Reading