Connect with us

Golf

RIVM waarschuwt: uitbraak van kinkhoest in Nederland

Published

on

Vorig jaar telde het instituut slechts tien gevallen in de hele maand januari. Het RIVM waarschuwt en roept iedereen met verkoudheidsklachten op om uit de buurt te blijven van hoogzwangere vrouwen en jonge baby’s.  

Maanden aanhouden

Kinkhoest is een ziekte veroorzaakt door een bacterie die wordt gekenmerkt door ernstige hoestklachten die soms wel maanden kunnen aanhouden. Vooral voor baby’s jonger dan 1 jaar kan de ziekte gevaarlijk zijn, omdat ze nog niet voldoende zijn gevaccineerd.  Momenteel wordt er wekelijks bij 20 baby’s kinkhoest vastgesteld. 

In uitzonderlijke gevallen kan kinkhoest voor baby’s zelfs dodelijk zijn. Dat is zeldzaam, maar zuigelingen met kinkhoest moeten meestal wel worden opgenomen in het ziekenhuis.   

Biblebelt

De huidige uitbraak lijkt zich vooral te concentreren rond de Biblebelt, meldt het RIVM. Daar zijn grote groepen mensen uit geloofsovertuiging tegen vaccineren. 

Ook al lijkt er wel degelijk sprake van een flinke piek, de aantallen vallen vooralsnog in het niet bij de cijfers van 2012. Toen zag het RIVM in een heel jaar meer dan 13.000 gevallen van kinkhoest.

Minder immuniteit door coronamaatregelen

De coronapandemie is een mogelijke oorzaak voor de huidige snelle verspreiding van kinkhoest, denkt het RIVM. In de tijd dat mensen minder contact hadden met elkaar werd ook kinkhoest minder snel overgedragen en waren er nauwelijks gevallen. “Daardoor nam de immuniteit ook af”, zegt een woordvoerder.

Continue Reading