Connect with us

Sports

Sport in het Kort | Nederland heeft slechts kleine kans op winnen van EK

Published

on

In deze rubriek houden wij je dagelijks op de hoogte van interessante nieuwsfeitjes in de sportwereld. Deze onderwerpen zijn niet groot genoeg om er een artikel over te maken, maar zeker wel nieuwswaardig.

Vrijdag 7 juni

Volgens het databureau Opta heeft Nederland 5,1 procent kans om het EK te winnen. De kans is groot dat Nederland de poulefase overleeft, maar zal stranden in de kwartfinale van het eindtoernooi. Opta simuleerde het toernooi 10.000 keer en daar bleek uit dat Engeland (19,9%) en Frankrijk (19,1%) de grootste kanshebbers zijn.

Donderdag 6 juni

De motie van Wolverhampton Wanderers om de VAR af te schaffen is vakkundig van tafel geveegd door de resterende Premier League-clubs. Er is gestemd door alle twintig Premier League-clubs, volgens Sky Sports stemde er 19 clubs tegen en één voor, Wolves bleef achter de motie staan. Volgens de Premier League zelf zijn er afgelopen seizoen maar vijf foutieve VAR-intercepties geweest en 105 goede. 

De eigenaar van Go Ahead Eagles, Kees Vierhouten, is op 51-jarige leeftijd plotseling overleden. De club meldt dat Vierhouten is overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. ‘Geschokt en verbijsterd heeft Go Ahead Eagles dit nieuws vandaag ontvangen. In de eerste plaats wil Go Ahead Eagles zijn vrouw Mirjam, en zijn kinderen Harm, Vin, Evi en Louise en alle andere nabestaanden veel steun wensen met dit heftige verlies’, valt te lezen op de clubsite. 

OGC Nice heeft een opvolger gevonden voor de naar Ajax vertrokken Francesco Farioli. De Ligue 1-club heeft zich verzekerd van de diensten van Franck Haise, die het uitstekend heeft gedaan bij directe concurrent RC Lens. Afgelopen seizoen trad het team in de Champions League aan tegen PSV.

Woensdag 5 juni

Denemarken en Noorwegen hebben woensdagavond vriendschappelijke zeges geboekt. Denemarken was in Kopenhagen met 2-1 te sterk voor Zweden dankzij een late 2-1 van Christian Eriksen. Noorwegen versloeg Kosovo in eigen huis met 3-0 door een hattrick van Erling Haaland.

Frenkie de Jong heeft ook de training van woensdag aan zich voorbij moeten laten gaan. De middenvelder is nog steeds herstellende van een enkelblessure die opliep in de El Clásico tegen Real Madrid. Het heeft er alle schijn van dat De Jong beide oefenwedstrijden Canada (6 juni) en IJsland (10 juni) aan zich voorbij zal laten gaan.

De Italiaanse topskiër Jean Daniel Pession (28) is deze week op tragische wijze om het leven gekomen. Hij en zijn vriendin Elisa Arlian zijn tijdens het beklimmen van een berg in Italië naar beneden gevallen. Het stel doet vaker aan bergbeklimmen; het is niet duidelijk hoe en waarom het precies is misgegaan.

Teleurstellend nieuws voor bezoekers van de Libéma Open. Daniil Medvedev, de nummer 5 van de wereld, zou daar volgende week een van de absolute publiekstrekkers zijn, maar de Rus heeft zich afgemeld. Medvedev is niet fit uit zijn deelname aan Roland Garros (verlies in de vierde ronde, red.) gekomen. Eerder dit jaar moest hij ook al verstek laten gaan voor het ABN AMRO Open, dat kort na de Australian Open valt.

Duitsland is in zijn voorlaatste oefenwedstrijd richting het EK niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel. Tegen Oekraïne had Die Mannschaft dinsdag de betere kansen (vooral debutant Maximilian Beier was dichtbij een goal), maar wist het niet door te drukken. Vrijdag oefent het thuisland van het aanstaande eindtoernooi nog tegen Griekenland.

Dinsdag 4 juni

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft wielrenner Robert Stannard een schorsing van vier jaar opgelegd. De UCI concludeert uit afwijkingen in het biologisch paspoort van de 25-jarige Australiër uit 2018 en 2019 dat hij doping moet hebben gebruikt. Stannard krijgt ook een boete van ongeveer 70 procent van zijn salarissen in 2018 en 2019.

Lieke Martens heeft dinsdag haar interlandcarrière bij het Nederlands elftal met een domper afgesloten. De Oranjevrouwen bleven in en tegen Finland steken op een gelijkspel, waardoor kwalificatie voor het EK van volgend jaar nog lang niet zeker is: 1-1. Lineth Beerensteyn opende in zeventiende minuut de score, na een enorme fout van de Finse keeper. Het zwaar gehavende Oranje speelde een zwakke wedstrijd en kreeg in de 77e minuut de kous op de kop: Jutta Rantala scoorde na gepruts van Sherida Spitse.

Rick Kruys treedt bij FC Volendam in de voetsporen van zijn vader Gert. De oud-voetballer heeft voor twee jaar getekend bij de Eredivisiedegradant, die volgend seizoen in de KKD de weg terug naar boven zal willen inzetten. De overstap van Kruys junior scheen eind vorige week al door, maar is nu dus definitief. Kruys komt over van VVV-Venlo, waar hij er na twee jaar voor koos zijn contract niet te verlengen. Zijn naam viel eerder ook nog in verband met SC Heerenveen, dat nu Robin van Persie heeft aangesteld.

Het F1-team van Red Bull meldt op zijn sociale kanalen dat het dinsdagavond om 18.00u met nieuws over de brug komt. Op basis van een stuk in BILD (maandag) zou het primeurtje wel eens over Sergio Pérez kunnen gaan. De Duitse krant wist namelijk al te melden dat er een nieuwe deal in de koker zit. De timing van het nieuws zou opvallend zijn: na blijk van beterschap in de eerste races van 2024 verliep het meest recente raceweekend van de Mexicaan desastreus.

Maandag 3 juni

Ian Maatsen heeft een vervelende week achter de rug. Nadat bondscoach Ronald Koeman hem afbelde voor het EK, luidde de linksback de beslissende tegengoal in de Champions League-finale (2-0) in. Toch is Maatsen opgenomen in het Champions League-elftal van het jaar. De UEFA koos verder onder meer voor Harry Kane en Real Madrid-smaakmaker Vinicius Júnior en Jude Bellingham.

Kylian Mbappé speelt deze zomer (uiteraard) wel het EK, maar niet de Olympische Spelen. Clubs zijn niet verplicht om spelers vrij te geven voor het toernooi, en dat maakt de klus voor coach Thierry Henry een stuk lastiger. ‘Er zijn niet eens onderhandelingen, ze zeggen [gewoon] nee’, beklaagt de oud-spits zich (al grapte hij ook over het gebrek aan . Henry kan in Parijs onder meer beschikken over ex-Arsenal-spits Alexandre Lacazette en Crystal Palace-spelers Jean-Philippe Mateta en Michael Olise, maar hoopte eerder op Mbappé en Antoine Griezmann.

Melvin Boel is de nieuwe hoofdtrainer van FC Dordrecht. De 37-jarige Rotterdammer was werkzaam bij Feyenoord en leidde daar tot voor kort het onder-21-team. FC Dordrecht mocht onlangs weer even hopen op promotie naar de Eredivisie, maar sneuvelde in een tweeluik met FC Emmen.

Na Lieke Martens-Van Leer heeft ook Daniëlle van de Donk haar afscheid bij het Nederlands Elftal aangekondigd. De ervaren middenvelder gaat in tegenstelling tot haar landgenote nog tot het EK van 2025 door, maar zwaait daarna af. Martens-Van Leer nam vrijdag afscheid van het Nederlandse publiek, en speelt dinsdag tegen Finland (uit) effectief haar laatste interland.

NOS-presentator Henry Schut zal het EK aan zich voorbij laten gaan. De presentator heeft dat besloten door zijn privésituatie. De hoofdredacteur van NOS Sport, Gert-Jaap Hoekman, heeft dat bekendgemaakt. ‘Henry’s vader is dit jaar overleden. Het valt hem zwaar. Samen hebben we besloten dat hij deze zomer gas terugneemt.’ 

Cristiano Ronaldo lijkt Erik ten Hag op ieder val tegen te willen werken. MARCA meldt namelijk dat Ronaldo contact heeft gelegd met Casemiro en geprobeerd om de Braziliaan te overtuigen om naar Al-Nassr te komen. Manchester United hoopt rond de veertig miljoen euro te ontvangen voor de zeer succesvolle middenvelder.

Het was een lange tijd een vraagteken: de toekomst van Luka Modric. Voorzitter Florentino Pérez was na de gewonnen Champions League-finale al stellig en vertelde dat de Kroaat zou blijven bij Real Madrid. Gisteravond tijdens de huldiging in Santiago Bernabéu bevestigde Modric de woorden van Pérez en sloot zijn bijdrage af met de volgende woorden: ‘Ik zie jullie volgend seizoen, Madrista’s!’

Chelsea heeft kersverse trainer Enzo Maresca binnen, de Italiaan laat Leicester City achter zich en tekent een contract tot en met 2029 in London. Fabrizio Romano en The Athletic weten zeker dat de deal rond is. Volgens Romano wordt de nieuwe trainer vandaag nog gepresenteerd. 

Zondag 2 juni

In de Belgische voorselectie voor het EK zijn er nog altijd enkele vraagtekens. Voormalig Ajax-speler Jan Vertonghen (Anderlecht), Arthur Theate (Stade Rennais) en Youri Tielemans (Aston Villa) revalideren van blessures en werken een apart programma af. ‘De situatie wordt dagelijks geanalyseerd. De bedoeling is om met 25 spelers naar Duitsland te gaan, maar dat hangt dus af van de omstandigheden’, vertelde technisch directeur Frank Vercauteren zondag tijdens een persmoment.

Motorcoureur Collin Veijer is tweede geworden bij de Moto3-race van de Grote Prijs van Italië. Op het circuit van Mugello moest hij alleen de Colombiaan David Alonso, die vanaf pole vertrok, voor zich dulden. De Japanner Ryusei Yamanaka eindigde als derde.

De 23-jarige jarige Jamaicaanse atleet Oblique Seville heeft zaterdagavond (lokale tijd) de snelste 100 meter van dit jaar gelopen. Bij wedstrijden in Kingston (Jamaica) klokte hij 9,82 seconden. Daarmee hield hij de Amerikaanse wereldkampioen Noah Lyles (9,85) achter zich.

Zaterdag 1 juni

Jonas Vingegaard maakt geen deel uit van de olympische selectie van Denemarken. De Denen treden met Mikkel Bjerg, Mads Pedersen, Mattias Skjelmose en Michael Mørkøv aan op de Olympische Spelen van Parijs. Vingegaard kwam begin vorige maand zwaar ten val in de Ronde van Baskenland. Hij brak daarbij een sleutelbeen, enkele ribben en liep ook een longkneuzing op.

Sydney McLaughlin-Levrone heeft een sterke race gelopen bij haar terugkeer op de 400 meter horden. Ze kwam tijdens de Edwin Moses Classic in Atlanta tot 52,70. McLaughlin-Levrone, de regerend olympisch kampioene op het onderdeel, wordt in de zomer waarschijnlijk een concurrente van Femke Bol op de Olympische Spelen van Parijs.

Vrijdag 31 mei

Joan Laporta wordt niet langer vervolgd door het Spaanse gerecht in een onderzoek naar mogelijke omkoping van scheidsrechters. Een rechtbank in Barcelona besliste vrijdag dat de aanklacht tegen de voorzitter van FC Barcelona en andere leden van het management van de Spaanse topclub tijdens zijn eerste ambtstermijn van 2003 tot 2010 zijn verjaard.

Ajax is volgens Turkse geruchten geïnteresseerd in Oguz Aydin. De in Den Haag geboren Turk speelt  rechtsbuiten voor Alanyaspor, de oude club van Francesco Farioli. Volgens de geruchten is Ajax in gesprek met het management van de Turkse vleugelaanvaller. 

Manchester City heeft hun oog laten vallen op Real Madrid-speler Rodrygo Goes. Door de waarschijnlijke komst van Kylian Mbappé en het huidige systeem waar de Madrilenen in spelen, kan de Braziliaan wel eens het kind van de rekening worden. Als Rodrygo niet meer bij Madrid wil blijven zal City klaar staan om hem in te lijven, dat meldt het Spaanse MARCA

José Mourinho wordt volgens Gianluca di Marzio de nieuwe hoofdtrainer van Fenerbahçe. Sinds januari is de trainer werkloos, nadat hij werd ontslagen door voormalig werkgever AS Roma. De succestrainer van onder andere Real Madrid, Porto en Chelsea tekent een contract van twee jaar bij de ploeg van Dusan Tadic. 

De transfer van FC Twente-verdediger Gijs Smal naar Feyenoord is officieel. Dat de linksback deze zomer transfervrij naar de Maasstad zou verkassen, scheen al maanden overduidelijk door, maar Feyenoord en de speler zelf wilden vooralsnog niets bevestigen. Nu is de overstap dan wel een feit: Smal tekent voor vier seizoenen. Vanwege de zware blessure van Quilindschy Hartman komt hij (zeker) de eerste maanden als geroepen.

Donderdag 30 mei

De zaakwaarnemer van Yankuba Minteh heeft zich tegenover ChronicleLive uitgesproken over zijn cliënt. Het afgelopen seizoen speelde Minteh voor Feyenoord en groeide naarmate het seizoen vorderde uit tot een vaste basisspeler, ondanks het goede seizoen is het nog niet bekend waar de buitenspeler volgend jaar zijn minuten gaat maken. Hij is namelijk nog eigendom van Newcastle United en de Engelse club heeft nog niet besloten wat ze met het talent willen doen. 

Vitesse kan ook in deze moeilijke tijd rekenen op de steun van Koninklijke Burgers’ Zoo. BetCity is de hoofdsponsor, maar Burgers’ Zoo heeft een prominente plek op de mouw. Dierentuindirecteur Alex van Hoof loopt niet weg voor de uitdaging. ‘Vitesse verkeert momenteel in zwaar weer. Juist dan moet je als partner en ik persoonlijk als supporter van de club, opstaan.’ 

Mooi nieuws voor Tim van Rijthoven, de tennisser die in 2022 op Wimbledon nog aantrad tegen Novak Djokovic. Hardnekkig blessureleed zorgde ervoor dat we lang niets van Van Rijthoven hoorde, maar nu is zijn rentree nabij: de Libéma Open geeft hem een wildcard voor het Nederlandse grastoernooi. De wedstrijden in Rosmalen beginnen op 10 juni, kort na de finale van Roland Garros.

FC Volendam laat een ‘frisse wind’ waaien in het clubbestuur. De Eredivisiedegradant heeft per 1 juli een nieuwe raad van commissarissen, waarin onder meer Jack Tuijp zitting neemt. Tuijp speelde gedurende drie periodes voor de club en stopte medio 2018 met voetballen.

Daan Hoole heeft een aanwijsplek gekregen voor de Olympische Spelen in Parijs. De 25-jarige renner mag Mathieu van der Poel gaan ondersteunen in zijn winnaarsmissie. Hoole reed de voorbije weken de Giro en spande zich daar in voor Jonathan Milan, de sprinter die na drie weken de puntentrui mee naar huis mocht nemen. Bondscoach Koos Moerenhout verkiest zijn hardrijderscapaciteiten boven (bijvoorbeeld) de sprintersklasse van Olav Kooij en de klimcapaciteiten van Thymen Arensman. Hoole rijdt ook de tijdrit.

Woensdag 29 mei

Xavi is definitief geen trainer meer van FC Barcelona, dat maakt de club op zijn eigen clubkanaal bekend. Voorzitter Joan Laporta had Xavi (die eerder had besloten te stoppen) een paar weken geleden overtuigd om toch aan te blijven. Daarna gaf de Spaanse trainer een persconferentie waar hij kritisch was op de financiële situatie van de club en daar was Laporta niet van gediend en ontsloeg Xavi alsnog. Hansi Flick is aangesteld als nieuwe trainer

Arne Slot kan komend seizoen naar alle waarschijnlijkheid niet meer beschikken over tweede doelman Caoimhin Kelleher. De momenteel reserve-doelman wil namelijk graag de nummer één worden, maar realiseert dat hij niet beter is dan Allison Becker en wil daarom vertrekken. Mogelijk creëert dat een kans voor Slot om Justin Bijlow naar Engeland te halen, volgens geruchten is de nieuwe Liverpool-trainer namelijk geïnteresseerd in zijn oud-keeper. 

Dirk Kuijt is ook volgend seizoen trainer van Beerschot. De oud-speler wist na een mislukt avontuur bij ADO promotie af te dwingen in België, en mag het daar nu dus op het hoogste niveau gaan proberen. Kuijt heeft voor één extra seizoen getekend, met nog een optie voor een tweede vervolgseizoen.

FC Volendam heeft een financiële schikking getroffen met Micky van de Ven. De Eredivisiedegradant wilde aanvankelijk niet overstag gaan toen de doorgebroken topverdediger 450.000 euro van de club eiste. Hier meende hij recht op te hebben omdat er bij zijn vertrek naar het Duitse VFL Wolfsburg een doorverkooppercentage van tien procent was bedongen. Dit voorjaar ontstond er onenigheid tussen Van de Ven en Volendam, omdat het bedrag dat de club effectief van de hand wilde doen lager lag dan die 450.000 euro. Inmiddels is er een schikking van vier ton getroffen, waarmee een serieuze arbitragezaak wordt voorkomen.

Continue Reading