Connect with us

Jobs

WK 2022 in Qatar

Published

on

De 22e editie van het WK voetbal voor mannen vindt van 20 november tot en met 18 december plaats in Qatar. 32 landen nemen deel aan dit WK en in totaal worden er 64 wedstrijden gespeeld. Nederland doet voor het eerst sinds 2014 weer mee aan het WK. Toen werd het Nederlands elftal in Brazilië derde.

Er wordt gevoetbald in acht stadions:

  • Khalifa International Stadion (40.000 zitplaatsen)
  • Al Janoub Stadiom (40.000 zitplaatsen)
  • Education City Stadium (40.000 zitplaatsen)
  • Ahmad Bin Ali Stadium (40.000 zitplaatsen)
  • Al Thumama Stadium (40.000 zitplaatsen)
  • Al Bayt Stadium (60.000 zitplaatsen)
  • Stadium 974 (40.000 zitplaatsen)
  • Lusail Stadium (80.000 zitplaatsen – locatie finale)

Qatar is net zo groot als de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland bij elkaar. Het gaat dus om een zeer compact WK: de afstand tussen twee stadions is maximaal 75 km en minimaal 5 km.

Groep A

Nederland start het WK in groep A en speelt op 21 november tegen Senegal (Al Thumama), 25 november tegen Ecuador (Khalifa International) en 29 november tegen Qatar (Al Bayt). In elke groepswedstrijd krijgt het Nederlands elftal steun van zo’n 3.000 Oranjesupporters.

FIFA en Qatar organiseren meerdere fanzones. De grootste is centraal gelegen in het Al Bidda Park in de hoofdstad Doha. De bekende Corniche promenade wordt een 7 km lang ontmoetingscentrum voor fans.

Bondscoach Louis van Gaal komt met Oranje in actie in groep A.

Veiligheid

Veiligheid is voor Qatar een belangrijk aspect van het WK. Voor crowd control zijn buitenlandse experts in de arm genomen. Ook is eerder ervaring opgedaan tijdens onder meer de Arab Cup (1998 en 2021) en andere internationale sportevents. Het organisatiecomité zegt dat stewards zich bij potentiële problemen vooral richten op de-escalatie en communicatie.

Het streven van de organisatie is om een duurzaam en liefst CO2-neutraal event te organiseren. Dit onder meer door gebruik te maken van groene energie, afval te recyclen en water te besparen. De gebouwen zijn ontworpen om minimale impact te hebben op het milieu en de compactheid van het WK in combinatie met het uitgebreide openbaar vervoernetwerk draagt verder bij aan het realiseren van deze doelstellingen. Vijf stadions – en het vliegveld – zijn te bereiken met de metro en de overige drie stadions met de metro en een shuttle bus. Op wedstrijddagen is openbaar vervoer gratis voor degenen met een wedstrijdticket.

Over Qatar

Qatar ligt aan de Perzische golf en grenst alleen aan Saudi-Arabië. Het land is een monarchie en heeft zo’n 2,5 miljoen inwoners. In november en december is het in Qatar 18 tot 24 graden. Tijdens het WK is het er twee uur later dan in Nederland.

Alcohol maakt geen deel uit van het sociale leven van de Qatari maar gastvrijheid wel. Daarom kan men alcohol drinken in de fanzones en bij veel hotels en restaurants. Daarbuiten is dit niet toegestaan.

Qatar is een conservatief land. Iedereen is er welkom, maar van de bezoekers wordt wel verwacht dat ze de lokale cultuur respecteren. Zo worden bijvoorbeeld fysieke intimiteiten in het openbaar niet op prijs gesteld en in overheidsgebouwen en op religieuze plaatsen moet men de schouders en knieën bedekken.

Qatar is ‘sport minded’ en heeft eerder al het WK handbal, WK wielrennen, WK turnen, WK atletiek, WK amateurboksen en WK gewichtheffen georganiseerd. Voor golf, tennis, motorsport en autosport (Formule 1) vinden er jaarlijks belangrijke internationale toernooien en wedstrijden plaats. Het aankomend WK zwemmen en WK judo worden eveneens in Qatar gehouden.

Mensenrechten
Mensenrechten
Lees hier over alle acties van de KNVB die gericht zijn op de mensenrechten in Qatar.OnsOranje
OnsOranje
Lees hier al het nieuws over het Nederlands elftal.Bezoekers
Bezoekers
Lees hier alle informatie van de overheid voor degenen die Qatar bezoeken.Huis van Oranje
Huis van Oranje
Lees hier alles over het Huis van Oranje voor de thuisblijvers in Nederland.FIFA Fan Festival
FIFA Fan Festival
Lees hier meer over het FIFA Fan Festival in Qatar.Continue Reading