Connect with us

Shopping

Alex zat vijf uur in bezemkast bij gijzeling Apple Store: ‘Afscheid genomen van familie’

Published

on

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Alex Manuputty en drie andere slachtoffers vijf uur lang vastzaten in een kast in de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam. “We dachten: hier komen we niet levend uit.”

In een café tegenover de Apple Store op het Leidseplein zit Alex samen met Roos Gerritsen, die de documentaire ‘De Gijzeling In De Apple Store’ maakte, waarin van dichtbij te zien is hoe de gijzeling verliep.

Alex oogt rustig en begint te vertellen over wat er die bewuste dinsdagavond gebeurde. Hij had die dag eigenlijk vrij, maar had een collega uit de brand geholpen door van dienst te ruilen. “Het was rustig in de winkel. Ik liep naar een klant en toen gebeurde het.”

‘Dit is foute boel’

Er kwam een man de Apple Store binnen met een semiautomatisch wapen en een handwapen, gekleed in een camouflagepak en iets dat lijkt op een bomvest. Hij hield een man onder schot. “Toen ik hem zag aankomen lopen, wist ik: dit is foute boel.” 

Alex seinde een klant om mee te gaan en via een nooduitgang te vluchten. Ook een moeder en dochter die even verderop bij de lift stonden, volgden hem. 

Alex zag dat ze de nooduitgang niet meer konden halen. Ze verstopten zich met z’n vieren in een bezemkast van anderhalf bij twee meter. “Toen we daar zaten, dachten we: hier komen we niet levend uit. We wisten ook niet wat voor motief de gijzelaar had.”

Beeld © Eigen beeld
Alex Manuputty

De gijzelnemer, Abdel A., had een bodycam, blijkt uit beelden die in de documentaire zitten. Waarom hij een bodycam gebruikte, is niet duidelijk. Af en toe schreeuwde hij naar de politie die buiten stond. “Ik stel de vragen hier, ik deel de bevelen uit. Jullie zijn niks. Haal het fucking leger, jullie kunnen me niks maken.”

Gesprek met onderhandelaar

In de bezemkast belde Alex met een onderhandelaar. “Dat was heel erg fijn. Hij kon ons bedaren en zei dat we rustig moesten blijven. We mochten geen geluid maken, niks aanraken want er was kans dat de gijzelaar ons zou horen.” In de documentaire is ook het telefoongesprek tussen Alex en de onderhandelaar te horen, waarin Alex instructies krijgt. En te horen is dat hij stiller moet zijn, omdat de gijzelnemer zich in de buurt van de kast bevindt. 

De gijzeling werd door veel mensen op sociale media gevolgd terwijl die nog bezig was. De politie waarschuwde dat mensen terughoudend moesten zijn met het delen van informatie, omdat niet bekend was of de gijzelnemer ook meelas met de berichtjes op social media. Er ging onder meer een foto rond die van bovenaf was gemaakt, met daarop de dader en een gegijzelde.

De dader samen met een gegijzelde man.Beeld © Eigen beeld
De dader samen met een gegijzelde man.

In de bezemkast zag Alex op zijn telefoon ook berichten op social media. “Terwijl we daar zaten, zagen we dat een juicechannel deelde dat er nog mensen verstopt waren in een kast. Op dat moment dachten wij echt… hoe kan je zo dom zijn om dat te verspreiden? Zo belachelijk.”

De angst was groot en de hoop dat ze het zouden overleven, was klein. Alex nam ondertussen afscheid van zijn familie. Hoe hij dat deed, is te zien in onderstaand fragment:

De impact van de gijzeling op Alex was groot en tot op de dag van vandaag te voelen. Hij is nog altijd gelijk alert als hij lawaai of harde geluiden hoort. “Dit komt dagelijks terug. Als er te veel geluid is of mensen lopen een ruimte binnen waar ik ben, ga ik meteen op hen letten. Ik vermijd bepaalde plekken ook als dat kan, zoals metro’s en stations.”

Bacardi-cola

Toen de gijzelnemer om water vroeg, kwam een robot van de politie het water brengen. Abdel A. opende de deur van de Apple Store om het water te pakken. Een van de gijzelaars gebruikte dat moment om te vluchten. Abdel A. rende achter hem aan, waarna een agent hem aanreed met een politieauto. De volgende dag overleed hij aan zijn verwondingen.

Het duurde nog even voordat Alex en de andere slachtoffers werden bevrijd. “Het eerste wat ik deed was vragen of ik naar de wc mocht. En daarna of ik een Bacardi-cola kon krijgen”, zegt hij.

De gijzelnemer in de Apple Store.Beeld © Eigen beeld
De gijzelnemer in de Apple Store.

Na de gebeurtenis heeft Alex onder meer EMDR-therapie gehad, maar dat heeft hem niet geholpen om te kunnen verwerken wat hij die dinsdag heeft meegemaakt. “Ik mis erkenning. Ik heb veel steun gehad van mijn naasten, van de politie en de burgemeester. Maar van mijn werkgever hoorde ik niks. Geen bloemetje of kaartje. Dat heeft me heel veel pijn gedaan.”

RTL Nieuws heeft om een reactie gevraagd aan Apple. Het bedrijf gaat niet in op de uitspraken van Alex, maar geeft wel aan dat Apple ‘snel actie heeft ondernomen om het team onmiddellijk te helpen en een breed scala aan ondersteuning te blijven bieden, waaronder uitgebreide begeleidingsdiensten’.

Andere slachtoffers

Inmiddels heeft Alex veel gesproken over zijn verhaal, ook met de andere slachtoffers die vastzaten. “Daar heb ik gelukkig nog steeds contact mee. Wij zijn de enigen die het zelf hebben meegemaakt en weten hoe het was.” 

Op de vraag hoe het nu met hem gaat, antwoordt hij: “Mooie vraag, maar eigenlijk gaat het niet zo goed. Ik vraag me elke dag af wat ik fout heb gedaan om dit te hebben meegemaakt. Als ik erover praat, verwerk ik het aan de ene kant, maar aan de andere kant kost het ook zoveel energie waardoor ik helemaal kapot ben.”

Het constant alert zijn, de harde geluiden die hem terugbrengen naar de traumatische gebeurtenis en de prikkels die hij nu niet meer zo goed kan verwerken, het zijn dingen die hij inmiddels geaccepteerd heeft. “Misschien dat het ook weer gaat veranderen. Vlak na de gebeurtenis begon ik met stotteren. Dat heeft acht maanden geduurd en daar ben ik nu gelukkig ook van af.” 

De Gijzeling in de Apple Store

De documentaire De Gijzeling in de Apple Store is gemaakt door journalist Roos Gerritsen in samenwerking met de politie en het OM. 

Met video- en geluidsopnamen van de gijzelnemer, de onderhandelaar en slachtoffers is een reconstructie gemaakt van de gijzeling. De documentaire is vanaf 20.00 uur te zien bij Videoland en AT5.

Continue Reading