Connect with us

Entertainment

Dua Lipa voert GfK Dutch Album Top 100 en Vinyl 33 aan – Entertainment Business

Published

on

Terwijl de algehele verontwaardiging over de diskwalificatie van Joost Klein nog immer groot is, kent de GfK Dutch Album Top 100 een nieuwe lijstaanvoerster. Het nieuwe album Radical Optimism van Dua Lipa komt namelijk binnen op één in de lijst. Ook in de Vinyl 33 van deze week bezet de 28-jarige Engels-Albanese zangeres de eerste plaats.

Daarmee weerhoudt zij Ilse DeLange van wat haar achtste nummer 1-notering zou zijn geweest. In plaats daarvan moet zij  haar nieuwe album Tainted genoegen nemen met een tweede plaats in de Vinyl 33 en een derde plek in de Album Top 100.

Na Froukje, Ariana Grande, Beyoncé en Taylor Swift is Dua Lipa alweer de vijfde vrouwelijke artiest die dit jaar de Album Top 100 aanvoert. Dat is hetzelfde aantal als over heel 2023 het geval was. Toegegeven, Taylor Swift wist toen met twee verschillende albums de eerste plek te behalen en de nummer 1-positie voor Suzan & Freek zou je voor een halfje mee kunnen tellen.

Maar de dames doen het dit jaar bijzonder goed in de Album Top 100. Zo staan in de top tien van deze week maar liefst zeven albums van vrouwelijke artiesten genoteerd. Zoiets is nog nooit eerder voorgekomen.

Terug naar de lijstaanvoerster Dua Lipa, die met Radical Optimism haar tweede nummer 1-notering in de Album Top 100 scoort. Eerder behaalde zij de eerste plaats met haar album Future Nostalgia, dat in februari 2021 twee weken de lijst aanvoerde en er nog steeds in genoteerd staat.

Dan nog even dit over het EFS: want waar Nederland treurt over de diskwalificatie van Klein, wordt in Zwitserland massaal feest gevierd na de winst van Nemo Mettler. De 24-jarige Nemo was zaterdagavond met The Code niet alleen een terechte winnaar maar ook de eerste non-binaire persoon die het festival won.

Het is de derde keer in de historie van het ESF dat Zwitserland er met de winst vandoor gaat. Dat deed het land op het allereerste festival in 1956, dat werd gewonnen door de Zwitserse Lys Assia met het liedje Refrain, als ook in 1988 toen de winst naar de ‘Zwitserse’ Céline Dion ging met Ne Partez Pas Sans Moi. Hoewel dat liedje geen grote hit werd in ons land bleek het voor Dion wel de opmaat naar een uitermate succesvolle carrière.

Continue Reading