Connect with us

Infra

Interactieve datacentergame laat studenten kennismaken met datacenters

Published

on

Digital Realty en het ROC Horizon College ontwikkelden deze datacentergame samen met de hulp van softwareontwikkelaar FixVision. De opdrachten in de game zijn afgestemd op de behoeften vanuit de mbo-opleidingen en de benodigde vaardigheden voor een carrière in dit vakgebied. Zo kunnen leerlingen oefenen met het aanleggen van bekabeling en het opbouwen van een netwerkkast. Met de game willen de partijen de kloof tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt verkleinen, en de talentpool binnen de snelgroeiende IT-sector vergroten.

VR en AR

Een Immersive Room is een fysieke ruimte die geavanceerde technologieën als virtual reality (VR) en augmented reality (AR) gebruikt om gebruikers volledig op te laten gaan in een virtuele of gesimuleerde omgeving. De ruimte is in samenwerking met het Regionaal Investeringsfonds (RIF) PurmerValley door het Horizon College gefinancieerd. RIF PurmerValley is een samenwerkingsverband ter bevordering van het ICT-onderwijs en zo studenten een carrière in de tech-industrie te laten overwegen.

De datacentergame geeft leerlingen inzicht in wat een datacenter precies is en hoe het functioneert in een laagdrempelige en voor hen bekende omgeving. Bovenal krijgen de leerlingen inzicht in welke beroepen de datacentersector biedt en welke basisvaardigheden bij deze beroepen horen.

Kennismaken met datacenters

Melissa Scholten, Senior Communications Manager bij Digital Realty: “De realistische en interactieve datacentergame biedt een unieke kans voor leerlingen om kennis te maken met datacenters en de beroepen die hierbij horen. Zo leren zij bijvoorbeeld rack & stacken door de wanden aan te raken. Zij zijn het toekomstige talent dat we nodig hebben in deze sector, en we willen ervoor zorgen dat ze zo goed voorbereid mogelijk hun carrière kunnen starten. We zijn dan ook verheugd dat we dit samen met ROC Horizon College kunnen realiseren.”

Maaike Neesen, onderwijskundig ontwerper bij ROC Horizon College: “Met de datacentergame kunnen we onze leerlingen op een leuke, interactieve wijze klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Dankzij de samenwerking met Digital Realty kunnen we nu praktijksituaties binnen een datacenter simuleren in onze eigen Immersive Room. Zo willen we leerlingen inspireren voor een carrière in de datacentersector, en hen een zo goed en realistisch mogelijk beeld daarvan geven.”

Gericht op diverse opleidingen

De game is ontwikkeld voor studenten van verschillende mbo-opleidingen, zoals Elektrotechniek, Veiligheid & Vakmanschap ICT, en Allround medewerker/Expert System & Devices. Studenten kunnen met én zonder voorkennis aan de slag met de game, wat moeilijker wordt naarmate je vordert. Tijdens een recente testdag op het Horizon College waren de reacties van leerlingen positief en veelbelovend.

De Immersive Room wordt inmiddels breed ingezet binnen het Horizon College voor verschillende simulatie- en samenwerkingsopdrachten in verschillende sectoren. Daarnaast is er tevens een VR-versie ontwikkeld, waardoor de game overal gespeeld kan worden.

De lancering van de datacentergame vindt plaats op het Horizon College, Karekietpark 4 in Purmerend op donderdag 18 april om 12:00 uur, als onderdeel van de opening van het Innovatielab.

Continue Reading