Connect with us

Sports

Joost Klein eist verhoor van nieuwe getuigen in Nederland, eerste zitting uitgesteld

Published

on

Joost Klein eist dat er nieuwe getuigen in Nederland worden verhoord in het onderzoek naar de vermeende bedreiging van een cameravrouw tijdens het Eurovisie Songfestival in Malmö. Dit verzoek komt nadat de Nederlandse deelnemer vlak voor de finale gediskwalificeerd werd vanwege het incident. Het verzoek om de getuigenverhoren in Nederland te laten plaatsvinden, is bevestigd door de Zweedse officier van justitie Fredrik Jönsson, naar aanleiding van berichtgeving in de Zweedse krant Expressen.

Voor het horen van deze Nederlandse getuigen moet de Zweedse justitie een Europees onderzoeksbevel aanvragen, een proces dat volgens Jönsson enige tijd kan duren, hoewel hij niet kon specificeren hoe lang precies. “Het enige dat ik kan zeggen, is dat er een paar getuigen zullen worden verhoord,” aldus Jönsson. “Via dat Europese onderzoeksbevel kunnen we dan aan de Nederlandse politie verzoeken de verhoren te doen.” De zitting die in juni zou plaatsvinden kan in ieder geval niet doorgaan.

Het politieonderzoek naar het incident is inmiddels afgerond en overgedragen aan de Zweedse justitie. Joost Klein werd gediskwalificeerd nadat hij volgens AVROTROS een dreigende beweging maakte naar de cameravrouw, die hem filmde ondanks herhaalde verzoeken om dit niet te doen. De omroep beschouwde de uitsluitingsmaatregel van de European Broadcasting Union (EBU) als “heel zwaar en disproportioneel” en heeft protest aangetekend tegen de beslissing.

Tijdens een recent optreden in Canada uitte Klein voor het eerst publiekelijk zijn frustratie over de situatie, waarbij hij “Fuck Eurovision!” riep. Zijn advocaat, Jan-Åke Fält, liet weten dat de aanvankelijke procesdatum van begin juni nu zal worden uitgesteld vanwege het verzoek om nieuwe getuigenverhoren. Fält benadrukte ook dat Klein zich niet schuldig heeft gemaakt aan bedreiging en dat hij een hoge kans op vrijspraak verwacht.

De cameravrouw die de beschuldigingen heeft ingediend, heeft tot nu toe geweigerd om in gesprek te gaan met Klein. De EBU heeft bevestigd dat zij een andere kijk heeft op wat er is gebeurd, maar heeft nog geen gedetailleerde informatie over haar perspectief vrijgegeven. Ondertussen blijft het wachten op verdere ontwikkelingen in het juridische proces, terwijl de controverse rond Klein’s deelname aan het Eurovisie Songfestival voortduurt.

Continue Reading