Connect with us

Shopping

Nederlandse webwinkel The Body Shop dicht na dreigend bankroet moeder

Published

on

“De webshop is in onderhoud, die hopen wij zo snel mogelijk weer online te krijgen. Voor onze Nederlandse winkels hebben de ontwikkelingen in Engeland geen gevolgen; die zijn gewoon open”, zegt woordvoerster Debby van Enter van The Body Shop Benelux tegen RT Z. 

Of de online sluiting komt door de financiële problemen van het moederbedrijf en wat de gevolgen daarvan voor de Nederlandse winkels zullen zijn, kan zij niet zeggen. “We kunnen niet in de toekomst kijken.” Voor een uitgebreidere toelichting verwijst zij naar haar collega in Engeland, die nog niet reageerde op vragen. 

Ooit immens populair

The Body Shop werd in 1976 opgericht in Engeland door onderneemster Anita Roddick. Als voorloper op het gebied van duurzaam ondernemen, natuurlijke ingrediënten en dierproefvrije cosmetica werd de winkelketen al snel immens populair.

Tegenwoordig telt The Body Shop zo’n 2500 winkels wereldwijd. Sinds de overname door de Franse cosmeticamaker L’Oreal in 2006 zit de klad er echter in. Ook nieuwe eigenaren wisten het lek niet boven te krijgen.

Engels faillissement

Bij de faillissementsaanvraag in het Verenigd Koninkrijk begin vorige week werd nog gezegd dat die geen gevolgen zou hebben voor de winkels buiten de thuismarkt. Maar eind vorige week vroeg het Duitse dochterbedrijf eveneens faillissement aan.

Inmiddels zijn ook webshops van de duurzame verzorgingsgigant dus uit de lucht, waaronder die in Nederland. “Deze onderbreking is gepland”, vermeldt de Nederlandse website geruststellend. “Onze site wordt bijgewerkt met nieuwe spannende mogelijkheden en inhoud. Binnenkort zijn we weer online.”

Nederlandse winkels

The Body Shop is al sinds 1982 actief in Nederland, en telt hier 27 winkels. Directeur Benelux Hugues Laurençon, noemde Nederland vorig jaar nog ‘een belangrijke en al heel lang winstgevende markt’ voor The Body Shop. 

“Ik zie een goede fit tussen de Nederlandse consument en The Body Shop. Nederlanders vinden het belangrijk om goed voor de planeet te zorgen”, zei hij op een Amsterdams congres over zogenoemde ‘Love Brands‘, zeg maar merken waarop consumenten verliefd zijn.

Terugkeer naar roots

Wel erkende Laurençon, die sinds 2019 leiding geeft aan de duurzame winkelketen in de Benelux en Frankrijk, dat die liefde van consumenten onder druk had gestaan. Volgens hem zou The Body Shop onder L’Oreal zijn eigen gezicht zijn verloren.

Sinds de overname door het Braziliaanse Natura in 2017 maakte de duurzame winkelketen volgens hem echter weer belangrijke stappen om terug te keren naar zijn roots.

Flessen hervullen

Zo installeerde het bedrijf in bijna duizend vestigingen een installatie, waar klanten hun plastic flessen met zeep, crème en shampoo kunnen bijvullen. In 2021 opende het eerste hervulstation op het Europese vasteland in Rotterdam.

In 2020 zei de Fransman dat hij 5 tot 10 nieuwe winkels in Nederland wilde openen. In de jaren ervoor had de The Body Shop hier juist winkels gesloten, bijvoorbeeld in Almere, Amsterdam Buitenveldert, Den Bosch en Zwolle.

Die nieuwe winkels kwamen er niet. In plaats daarvan daalde het aantal Nederlandse vestigingen van 33 destijds, tot het volgens de woordvoerster huidige aantal van 27. Er zouden zo’n 150 mensen voor The Body Shop in Nederland werken.

Continue Reading