Connect with us

Fitness

NOC*NSF roept politiek op in actie te komen voor de sport

Published

on

Op 12 februari behandelt de Tweede Kamer het onderdeel Sport van de Rijksbegroting 2024. NOC*NSF roept in aanloop naar dat debat de politiek op: Kom in beweging en zet de kracht van sport in voor een sterker Nederland! Sport gaat niet vanzelf. Zorg dat sport betaalbaar en toegankelijk blijft voor alle Nederlanders. Zowel op de sportclub als in de openbare ruimte. Zorg dat vrijwilligers niet verdrinken in een moeras van regelgeving en zorg dat heel Nederland kan blijven genieten van aansprekende topsportprestaties. 


Sport is belangrijk voor een sterk en vitaal Nederland. Sport maakt ons fysiek en mentaal gezond en laat zorgkosten dalen. Het brengt ons samen en maakt ons trots op de prestaties van onze (top)sporters. Belangrijker dan ooit in een samenleving waar niet iedereen gelijke kansen heeft en verschillen steeds groter worden. En waar onze leefomgeving en gezondheid steeds meer onder druk staan.


Politiek Den Haag, kom in beweging! 

NOC*NSF roept de politiek op een aantal concrete maatregelen te nemen om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van kwalitatief sportaanbod te garanderen, verenigingen te ondersteunen, maar ook om de maatschappelijke waarde van topsport te borgen. De belangrijkste oproepen van NOC*NSF aan de politiek richting het debat op 12 februari zijn: 

  • Verhoog structureel het budget van de BOSA, waarvan inmiddels helder is dat het huidige budget niet meer volstaat om de kwaliteit van sportaccommodaties te waarborgen en verduurzaming te versnellen; 
  • Ondersteun sportclubs door te investeren in meer banen in de sport, ook door slimme verbindingen te legen met banen in het onderwijs, sociale domein en de zorg; 
  • Benoem sport nadrukkelijk in alle ruimtelijke plannen, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een sportnorm; 
  • Erken het beroep van topsporter en investeer (aanvullend) in topsport- en talentontwikkeling en de zichtbaarheid van topsport. 
Continue Reading