Connect with us

Travel

Starlink verlaagt prijs van internetabonnement naar 50 euro per maand

Published

on

Nederland licht op de ideale breedtegraad voor Starlink. Bijna alle Starlink-satalieten hebben een orbital inclination van 53.0 en 53.2 graden. Omdat (vanaf een mercatorprojectie gezien) de baan van die satellieten sinusvormig is, spenderen ze relatief veel tijd vlak bij hun maximale en minimale breedtegraad. Daardoor hangen er op elk moment relatief veel satellieten in die banden. Dit plaatje geeft het mooi weer.

Nederland loopt van breedtegraad 50.8 (Zuid-Limburg) tot 53.5 (Waddeneilanden). Oftewel, Nederland ligt perfect onder de band waar op elk moment de meeste Starlink satellieten zijn.

Als je op een computer zit met genoeg mobiele data, https://starlink.sx/ heeft hele mooie (maar zware) real-time visualisaties. Je ziet dat de noordelijkste satellieten precies de Waddeneilanden aan tikken, en daar relatief lang hangen.

Tegelijk heeft Nederland goede mobiele netwerken, met vooral uitstekende mobiele dekking. Bijna overal heb je bereik van een mobiele zendmast, die gewoon direct aan een glasvezelkabel hangt i.p.v. eerst via een of meerdere satellieten en grondstations te moeten communiceren. Daarom is voor Nederland Starlink helemaal geen logisch optie. Starlink blinkt uit voor gebieden waar genoeg mensen wonen dat er geld te verdienen valt, maar niet genoeg dat er zendmasten staan en glasvezelkabel naar getrokken zijn. Denk dus aan rural-VS en niet de Noordpool.

Maar orbital-netwerken zijn per definitie globaal, je moet om de aarde heen cirkelen, anders val je terug naar de aarde en verbrand je (behalve GEO, maar dan zit je 35,786 km ver weg en boven de evenaar, i.p.v. op zo’n 500 km en direct boven je klanten). Dus SpaceX heeft boven Nederland een hoop capaciteit, en daar kunnen ze ofwel niks mee doen ofwel het alsnog proberen te verkopen.

Dat zou een reden kunnen zijn dat wij in Nederland (en België) lagere prijzen zien dan bijvoorbeeld in de VS ($120), Canada ($140), UK (£75), Polen (335 ZŁ). Maar voor een bepaalde reden zijn Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal nog goedkoper, met €40 per maand, terwijl die een minder hogere dichtheid aan satellieten boven hun hebben hangen.

Ik denk dat SpaceX nu tegelijkertijd veel schaalvoordelen heeft bereik, waardoor hun kosten per beschikbare capaciteit dalen, en ondertussen een hoop capaciteit heeft opgebouwd. Die moeten ze dus zien te verkopen, en dat kan niet alleen maar in markten die voor hun het meest gunstig zijn (ultra-low- en low-density) met weinig concurrentie, maar ook in medium-density markten waar meer concurrentie is.

[Reactie gewijzigd door Balance op 5 maart 2024 14:50]

Continue Reading