Terwijl Noah Kahan er in de GfK Dutch Album Top 100 nog een weekje aan vastknoopt op de eerste plaats, is het Joost Klein die deze week voor een unieke prestatie zorgt. Hij komt namelijk met het Eurosongfestivallied Europapa op één binnen de Top 40 en dat is nog nooit eerder gebeurd met een inzending voordat het Eurovisie Songfestival überhaupt heeft plaatsgevonden.

Zoals bekend vertegenwoordigt Klein ons land op 9 mei aanstaande tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Daar probeert hij met de gabberhit Europapa de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival te bereiken die op zaterdag 11 mei plaatsvindt in het Zweedse Malmö.

Dat Klein zich gaat plaatsen lijkt op voorhand al zo goed als zeker. Bij de bookmakers staat hij met Europapa inmiddels op een vijfde plaats genoteerd in het rijtje van mogelijke winnaars. Alleen Italië (Angelina Mango), Zwitserland (Nemo), Oekraïne (Alyona Alyona & Jerry Heil) en Kroatië (Baby Lasagna) staan nog hoger genoteerd.

Ook in de GfK Dutch Single Top 100 staat Joost Klein met Europapa deze week op de eerste plaats. Anders dan in de Top 40 is het in deze lijst niet voor de eerste keer dat een Nederlandse inzending nog voor het Eurovisie Songfestival plaatsvindt al op één staat genoteerd. Wat dat betreft gingen Sieneke (in 2010 met Ik Ben Verliefd (Shalalie)), de 3JS (2011; Je Vecht Nooit Alleen/Never Alone), Joan Franka (2012; You And Me) en The Common Linnets (2014; Calm After The Storm) hem voor.

Opvallend genoeg steeg Arcade van Duncan Laurence pas na zijn Eurovisie-winst in 2019 door naar de eerste plaats van de Single Top 100. De andere vier Nederlandse Eurovisie-winnaars, te weten Corry Brokken (in 1957 met Net Als Toen), Teddy Scholten (1959; ’n Beetje), Lenny Kuhr (1969; De Troubadour) en Teach-In (1975; Ding-A-Dong), vonden hun winnende liedjes nooit terug op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten.