Connect with us

Shopping

1 op de 5 winkels staat leeg in Lelystad: dit wordt er aan gedaan

Published

on

Eén op de vijf winkelpanden in Lelystad staat leeg. De hoofdstad van Flevoland is koploper op het gebied van leegstand in Nederland, blijkt uit nieuw onderzoek van vastgoedadviseur Colliers. Voor Lelystedelingen is het geen verrassing, er is al jaren leegstand en onderwerp van gesprek in de politiek. Maar hoe komt het en wat wordt er aan gedaan?

Vooral veel winkels in kleine stadscentra staan langdurig leeg, blijkt uit het onderzoek. Dit aantal stijgt ook, vorig jaar ging het nog om 8 procent van de winkels, nu om 8,3 procent. Sinds corona winkelen mensen steeds meer online en door hoge kosten voor lonen en huur sluiten steeds meer ondernemers hun deuren.

In grote steden gaat het over het algemeen beter, daar staat gemiddeld 6,1 procent van de panden leeg. Kleinere steden hebben vooral last van concurrentie in grotere steden, waar mensen naar uitwijken als ze willen shoppen.

Uitzonderlijk hoog
Steden met een vergelijkbare grootte als Lelystad hebben gemiddeld een leegstand van 1 op de 10 winkels. In Lelystad ligt de gemiddelde leegstand dus uitzonderlijk hoog. Het onderzoek geeft aan dat dit onder meer te maken heeft met outletcentrum Batavia Stad. Winkelend publiek gaat daar liever winkelen dan in het centrum van Lelystad. Ook kan er makkelijk worden uitgeweken naar Almere, waar veel meer winkels zijn.

Winkelpanden zijn vaak niet van de gemeente, maar van vastgoedbeleggers. De gemeente Lelystad heeft toestemming gegeven aan verschillende ondernemers voor het ombouwen van delen van het winkelcentrum tot woningen.

Dit beleid komt mede voort uit een onderzoek over leegstand in 2020. Er werd toen onderzocht hoe er omgegaan moet worden met de lege panden. Eén van de adviezen was toen om woonruimte te maken in de lege gebouwen. Ook verschillende kantoorpanden in het centrum worden omgebouwd tot woningen.

Lees ook: Wonen in de voormalige HEMA: zo ziet dat er uit

Weinig vraag
Eerder vertelde vastgoedbelegger Wouter Gorter dat hij liever winkels zou willen verhuren aan ondernemers, maar dat er weinig vraag is naar winkelpanden. Zeker niet op rustige plekken in de stad.

“We hebben al duizenden vierkante meters leeg,” zei hij toen. “Stel dat een winkelketen weer voor een nieuwe winkel zou kiezen, dan gaan ze voor het gedeelte waar al veel winkels zitten, op een A-locatie. Niet hier, waar al bijna geen winkelend publiek meer is.”

Continue Reading