Connect with us

Travel

Booking haalt ‘misleidende groene blaadjes’ offline na klacht ACM

Published

on

Reiswebsite Booking.com heeft zijn duurzaamheidsprogramma, en de bijbehorende scores voor accommodaties met behulp van groene blaadjes, offline gehaald na gesprekken met de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het programma en de scores zijn volgens de ACM misleidend.

De ACM noemt het ‘travel sustainable’-programma en de bijbehorende duurzaamheidsclaims van Booking.com misleidend, omdat het bij gebruikers van de site de indruk kan wekken dat reizen duurzaam is.

Via het programma kunnen accommodaties een bepaald duurzaamheidslevel bereiken, op basis van de inspanningen die worden geleverd voor het milieu, zoals het beperken van was of uitbannen van plastic.

Misleidend voor gebruikers

Volgens de ACM is de naam van het programma alleen al misleidend, omdat het woord ‘sustainable’ als duurzaamheidsclaim gezien kan worden. Ook is niet duidelijk voor reizigers hoe Booking tot de scores komt of wat precies de vereisten zijn.

Het programma impliceert bovendien dat bepaalde accommodaties duurzamer zijn dan anderen, door er afbeeldingen van groene blaadjes bij te plaatsen op de website.

Geen extra maatregelen

Sommige duurzaamheidsmaatregelen van hotels of vakantiehuizen worden door Booking aangemerkt als een extra inspanning, terwijl ze dat eigenlijk niet zijn, zegt de ACM. Een voorbeeld is het afschaffen van wegwerpplastic. 

Dat is namelijk al langer verboden in de Europese Unie, waardoor het volgens de ACM geen inspanning mag heten. 

Nog wel zoeken op duurzaamheid

Booking laat weten te stoppen met de scores, het duurzaamheidslogo en de claim ‘Travel Sustainable’. 

Reizigers kunnen volgens het bedrijf nog wel accommodaties zoeken op basis van duurzaamheid. Dit is dan gebaseerd op een certificering door een derde partij, en niet door Booking zelf, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Certificeringen die worden erkend door Booking zijn onder andere Green Tourism, Green Key, Fair Trade Tourism en het EU Ecolabel. 

Continue Reading